Har du någon fråga om mensvärk du vill ha svar på? Ställ din fråga till barnmorskan Anna redan nu– mellan klockan 13 och 14 idag svarar hon på frågor. Foto: Jessica Gow/TT, SVT Design

Chatt: Hur påverkas du av mensvärk? Barnmorskan svarade på dina frågor

Uppdaterad
Publicerad

En av tre i första året på gymnasiet lider av så svår mensvärk att de väljer att stanna hemma från skolan och tvingas stanna hemma från fritidsaktiviteter. Under fredagen var det möjligt att chatta med barnmorskan Anna Åkerlund om detta.

Hur påverkar din mensvärk dig? Vilken hjälp finns att få?

Klockan 13-14 svarade barnmorskan Anna Åkerlund på frågor om mens och mensvärk.

SVT rapporterade · Hur påverkas du av mensvärk – barnmorskan Anna svarar på alla dina frågor

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten och tackar Anna Åkerlund och alla er som ställt bra frågor!

Pinnat inlägg

V • Jag är i 30-års åldern och har extremt ont de två första dagarna i mensen. Upplever att smärtan blivit värre ju äldre jag blir. Jag har inte fåt barn än, kan det finnas någon koppling?

Om din mens är svår att hantera och påverkar dig i livet uppmanar jag dig att söka vård. Det kan man göra på hälsocentralen i första hand. Eller använda sig av råd på 1177.

Menscykeln, blödning och smärta, är föränderlig över tid och kan påverka oss olika under olika perioder i livet.

/ Anna Åkerlund

Pinnat inlägg

Anonym • Tänk på att reda ut extrem mensvärk i tid. Annars gäller inte sjukförsäkring.

Kan även tänka mig att många barn ser att sina kompisar har ont i magen vid mens och härmar för att slippa gå till skolan. Kan finnas andra orsaker till ”ont i magen”.

Pinnat inlägg

Gett upp • Har kraftig mensvärk och har provat olika p-piller men får svettningar av dom och mår konstigt. Får till svar att de inte vet varför jag får svettningar och mår konstigt utan att jag ska prova mig fram med olika sorter. Har gett upp och får ingen hjälp. Provat både vårdcentral och UMO. Vad ska jag göra? Är hemma nån dag per månad från skolan.

Ge inte upp, sök hjälp på nytt. Vid svår mensvärk ska man inte behöva vara hemma från skolan. Hör av dig till oss på Ungdomsmottagningen så kan vi hjälpa dig vidare.

/Anna Åkerlund

Ella • Hej!

Jag har så pass riklig och smärtsam mens att jag måste stanna hemma och nära toaletten 7 dagar per månad. Det förstör kläder och jag får ställa in aktiviteter.

På gyn sa de att så kan det bli när man närmar sig 40 år. Men jag tycker att jag har det sååå jobbigt.

Finns det inget att göra när mensen är så jobbig? Vi har haft bröstcancer i familjen så därför är vissa läkemedel ej aktuella för mig.

Det finns absolut hjälp att få. Det finns hormonella preventivmedel som kan användas som medicin mot mens och svår blödning. Jag tycker du ska ta kontakt med en barnmorska som kan berätta mer om hormonspiral med mera.

/ Anna Åkerlund

Helena • Hej!

När man är över 40 år vilka läkemedel kan komma ifråga då vid riklig tuff mens? Är utredd.

Mensen hindrar enormt mkt i vardagen.

Hormonspiral är tyvärr ej ett alternativ för mig.

Kan t ex utrogestan eller primolut-nor ibland användas av personer som är över 40 år mot rikliga blödningar, rent generellt?

Mkt tacksam för svar på gruppnivå

Tack för din fråga, men det här är en fråga som en läkare behöver svara på.

/ Anna Åkerlund

Miriam • Hej!

Upplever att tranexamsyra (läkemedel mot kraftig blödning) samt varm vetekudde hjälper. Är det ok att använda detta vid varje mens?

Tranexamsyra finns receptfritt på apoteket och kan hjälpa vid riklig mens. Prata med din läkare om du har fler frågor kring läkemedel.

Hormonella preventivmedel kan också användas som medicin mot svår smärta och riklig blödning.

/ Anna Åkerlund

Ulrika • Hej!

Tack för att ni tar upp detta ämne. Mina besvär visade sig vid utredning hänga ihop mkt med att mitt TSH är för högt och låga nivåer av sköldkörtelhormon. Håller nu på att få behandling och ställa in dosen. Tack vare min barnmorska slussades jag till rätt hjälp. Fick även hjälp med infusion av ferinject när mitt ferritin var för lågt.

Allt detta har gjort sååå stor skillnad. Så stå på rr jag hoppas fler får hjälp som jag fick.

Tack för att du delar med dig! Ibland behöver man söka vård flera gånger tyvärr. Roligt att höra att det gått bra för dig!

/ Anna Åkerlund

I don’t wanna lose this feeling • Lite offtopic men, jag mår så jävla bra när jag har ägglossning, glad, full av energi, känner mej bäst och snyggast i världen och alla andra är det också😅 hög på hormoner! Men vad händer vid klimakteriet, blir allt bara tråkigt då? 🥺

Men wow - härligt att du delar med dig!

Det är ju vid ägglossning kroppen vill reproducera sig så njut av energin och din sexualitet.

Lev och njut här och nu och kom ihåg att sexualiteten går att bevara och utveckla under hela livet, även under och efter klimakteriet.

/ Anna Åkerlund

Linnea • Jag har väldigt oregelbunden mens och ofta bara mörkare flytningar under ca två dagar - som har ersatt mensen.
Ibland får jag också enorma svettningar nattetid under tiden då mensen "borde" komma. Jag är inte ens 30, men börjar fundera på om jag har kommit in i klimakteriet redan?
Eller är det vanligt att det är så här?

Det är väldigt liten risk att du hamnat i klimakteriet när du är under 30. Som du beskriver det låter det som att din hormonella cykel kan vara påverkad.

Den hormonella cykeln styrs av många faktorer. Jag tycker du ska söka hjälp för detta. Vänd dig till din hälsocentral.

/ Anna Åkerlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer