Hans Boman, smittskyddsläkare för Region Västernorrland, svarar på dina frågor om covid-19 i länet klockan 15-16 tisdag. Foto: SVT

Tittarna chattade med smittskyddsläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Idag kunde tittarna ställa sina frågor om coronasmittan i Västernorrland till länets smittskyddsläkare Hans Boman.

Han svarade på frågor här på vår webb mellan klockan 15 och 16. Du kan läsa frågor och svar här.

Många tog chansen att ställa frågor.

Fråga smittskyddsläkaren om coronaläget i Västernorrland

Pinnat inlägg

Nu är klockan 16 och Hans Boman måste skynda till ett annat möte. Vi tackar alla som ställt kloka och initierade frågor och hoppas att ni blivit lite klokare, lugnare eller bara fått nåt frågetecken uträtat.

Eftersom många ställer samma slags frågor kanske du kan hitta svar på just din fråga, även om vi inte hann med att publicera den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Smittskyddsläkaren: "Samtliga vaccin ger bra skydd mot svår sjukdom och död"
Smittskyddsläkare Hans Boman svarade under tisdagen på tittarnas frågor, i videon hör du några av dem.

AB • När man tar test själv med pinne finns det en risk att man inte gör det ordentligt och missar virus?

Om man följer instruktionerna är den risken mycket liten.

/ Hans Boman

ulla • Hej! Har fått första dosen pfizer för 3 veckor sedan. Varför ska vi i riskgrupp, hjärtoperad och 61 år behöva vänta 6 veckor på dos 2.

Det rekommenderade intervallet mellan doserna är sex veckor, man får ett bra skydd redan tre veckor efter första dosen.

/ Hans Boman

Maria • Hej tog Pfeizers vaccin i torsdags. Har känt av den i armen där sprutan togs. Öm. Sedan har pulsen varit högre när jag rört på mig i en ej rask promenad än vanligt. Lag värk och diarréer. Min fråga är om detta är biverkningar och kan de hålla i flera dagar efter?
Ringde 1177 och de så att jag kunde ta ett Covid test för att utesluta detta. Väntar på svar.

Det kan nog vara biverkningar. Men det är bra att du tagit ett coivd-test för säkerhets skull.

/Hans Boman

Mona • Jag har fått mina två sprutor sedan en månad tillbaka eftersom det sägs att jag ska fortsätta vara försiktig och bara träffa dom inom familjen, trodde jag skulle kunna börja handla i affär igen men vågar ja det.

Ja, nödvändiga inköp kan du göra.

/ Hans Boman

Britt-Marie Styf • Om två av fyra familjemedlemmar har varit covid-positiv(påskhelgen) och om någon av de som har varit negativ blir smittad senare, ska de som varit positiv också vara hemma då? Mvh. Britt-Marie

Nej, man anses immun i sex månader efter man haft covid 19 och behöver, som hushållskontakt, inte vara hemma.

Hans Boman

Linn • Jag undrar om det verkligen är säkert att fortsätta vaccineringen då myndigheter i Tyskland varnar för långsiktiga vaccinskador, från ett institut som går under tyska hälsoministeriet.
Samt att fler och fler läkare världen över varnar för detsamma.
Är det inte bättre att vänta till studien på alla vaccin är klar år 2023, istället för chansa?

Trots allt är vaccinerna bedömda av myndigheter i Sverige och olika länder och godkända av dem. Därför kan man lita på att de är säkra att använda.

/ Hans Boman

Marie • Har man prioriterat ner allergiker med anafylaxi i sin sjukdomshistoria? Jag tillhör riskgrupp samt är snart 56 år. Har en remiss liggandes på sjukhuset då en läkare ska bedömma min rätt till utökad övervakning. Den har legat där i två v och läkaren har fortfarande inte läst remissen. Hur länge ska vi som är extra utsatta behöva vänta??

Det kan nog ta ett par veckor innan en sån här remiss blir bedömd och beslutas om hur vaccination ska genomföras. Du får säkert snart besked.

/ Hans Boman

Cilla • Är förvånad att man inte i hela länet tar smittspridningen mer på allvar. Tex skolor.
Man fortsätter i samma trånga miljöer på de flesta ställen. Är det arbetsmiljövänligt på något vis.? För personal och elever.
Om vi har värst smitta i EU undrar jag varför åtgärderna är så få bland barn och ungdomar? Förutom i kyrkan. Där får ju bara 8 träffas åt gången.
Något är konstigt i hur restriktioner sätts.

Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön och det gäller även skolor. I övrigt är det allra viktigast att alla iakttar restriktionerna i alla sammanhang.

/ Hans Boman

Yvonne • om man är 4 st som fått 2 doser vaccin kan man då träffas inomhus ??Även om man inte träffats på länge??

Om man fått två doser vaccin har man god immunitet, men enligt gällande regionala rekommendationer bör man bara umgås med de som bor i ens hushåll.

/ Hans Boman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.