Chatta med smittskyddsläkare Maria Tempé om pandemin. Foto: Sophia Vestrin/SVT

Chatt med smittskyddsläkaren Maria Tempé om covidläget

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridning, testning och vaccination – vad vill du veta mer om just nu när det gäller Västernorrland? Smittskyddsläkaren gav svar på era frågor.

Under fredagen mellan klockan 13 och 14 svarade biträdande smittskyddsläkare Maria Tempé på era frågor.

Chatta med smittskyddsläkaren Maria Tempé om covidläget

Pinnat inlägg

Nu är tiden ute! Tack för ert engagemang och särskilt tack till Maria Tempé som svarat på alla frågorna.

Nu stänger vi chatten för den här gången.

Ann • När får 16-18 åringar ta sin tredje spruta?

Det är inte beslutat ännu. De som fyllt 18 år kan ta sin tredje dos när fem månader gått sedan de fick dos två.

Angelina • Barn blir i de allra flesta fall inte allvarligt sjuka i covid . Därför förstår jag inte denna masshysteri kring vaccinering av barn.
Alla unga jag känner som fått covid har ju fått det trots vaccin.
Så varför ska de ha ett vaccin som inte är evidensbaserat bra för dem och egentligen inte heller för att dämpa smittspridningen?
Jag har för mig att det är väldigt strikta regler i Sverige kring när man ska vaccinera och propagera för vaccinering av barn.
Egentligen får man inte låta andras hälsa gå före barnens, när barnet inte själv behöver vaccinet.

Så varför masspåverkar myndigheter, läkare och lärarförbund alla familjer att vaccinera barnen? Och får det att låta som ett arbetsmiljöproblem dessutom när de flesta lärare är fullvaccinerade vid det här laget.

Folkhälsomyndigheten har gjort en risk-nyttavärdering innan de rekommenderade vaccination av barn från 12 års ålder. I den utvärderingen kom man fram till att barnets egen nytta av vaccinet överväger de mycket små riskerna för biverkningar. Mer än 20 miljoner barn har vaccinerats. I Sverige och Europa har vi en mycket gedigen uppföljning av vacciner avseende biverkningar.
Barn som får covid-19 kan drabbas av en sällsynt och allvarlig form av hyperinflammation (mis-c) och vaccinet minskar risken för detta. Barn vaccineras inte för att skydda personalen i skolan från smitta.

Undrande • Får man veta vilken av de olika virusvarianter man insjuknat i?

Nej, men det går väldigt snabbt för en ny virusvariant att helt ska ta över smittspridningen. Så i princip alla som insjuknar nu har omikronvarianten. För att ta redan på vilken virusvariant som finns i ett prov behöver man använda en särskild resurskrävande metod som kallas helgenomsekvensering. Folkhälsomyndighetens mål är att ett slumpvis urval motsvarande minst 10% av alla positiva prov ska analyseras med helgenomsekvensering. Dessutom analyseras prover från patienter som vårdas på sjukhus och utlandssmittade. Resultaten från helgenomsekvenseringarna används för övervakning och delges inte enskilda patienter.

Lisbet • Varför gör man fortfarande skillnad på kyrkor restauranger och köpcentrum? Varför tillämpas inte kvadratmeterregeln även i kyrkor.?

Smittar man mer i en kyrkolokal än i restaurang?

Människors andliga och psykiska hälsa måste väl vara viktig även nu. Med tanke på hur folk mår under pandemin. Att få sörja bortgångna tillsammans, fira bröllop, barndop mm som är viktigt för många människor.

Det måste ju vara läkare som anser kyrkolokalen farligare att befinna sig i än ett köpcentrum eftersom dessa restriktioner finns. Varför?

Det är inte alltid logiskt vilka regler som gäller, men det har att göra med vilka begränsningar som det finns lagligt utrymme att göra inom olika verksamheter. Jag håller med om att sammankomster i livets olika skeden och samvaro med andra är mycket viktigt för människors hälsa. Politikerna har som uppdrag att väga olika risker mot varandra när de fattar beslut.

Karina • Vaccin som inte prövats ut på lång tid kan väl få långsiktiga följder? ( Så beskrevs det i alla fall i början av pandemin. )
Visst är det därför man normalt sett testar ett vaccin på möss, som har kortare livscykel än människor, och därför upptäcker biverkningar som cancer fertilitetsproblem och dyl innan man ger det till människor? Som jag förstår det testar man ett vaccin runt 10 år normalt sett.

De vacciner vi använder har genomgått mycket omfattande studier och kontroller. Man har satsat enorma resurser på att få vaccinerna färdiga att tas i bruk. Samma kontroller som annars tar flera år har man kunnat snabba på genom att vaccinerna granskats kontinuerligt under utvecklingsprocessen. Miljontals människor är vaccinerade utan att man sett några alarmerande biverkningar. Vaccinet har räddat en ansenlig mängd liv i världen. Risken att få allvarliga komplikationer och att dö av en sjukdom är mångfaldigt mycket högre än att råka ut för en allvarlig biverkan av vaccin.

M • Rekommenderar ni fortfarande INTE korrekt smittskyddsutrustning (dvs munskydd eller andningsskydd som skyddar 50% eller mer då visir bara skyddar 2%) på äldreboende och inom hemtjänst här i västernorrland? Förutom vid konstaterad smitta dvs för sent, vilket gör att många smittas och/eller dör, därav hittills hög dödlighet per antal invånare i länet.

Det är varje vårdgivare som är ansvarig för sin verksamhet. "Source control" med munskydd eller visir har rekommenderats en längre tid. Smittskydd Västernorrland rekommenderar kontinuerlig munskyddsanvändning i äldreomsorgen.

Marianne • Om man har haft covid första svängen , är vaccinerad med två doser och står nu i begrepp att ta tredje sprutan . Kan immunsystemet överreagera på en tredje dos ?

Det skulle kunna finnas en risk för något ökade biverkningar, men om det gått 5 månader sedan dos 2 rekommenderas dos 3 även för personer som tidigare haft covid-19.

Roland • Jag är vaccinerad med dos 2 i oktober. Ett av våra barn har nu testat positivt för Covid. Ska jag sitta i familjekarantän i 5 dagar?

Ja. Personer som har fått tre doser vaccin slipper familjekarantän.

Mats Wiberg • Hur kommer det sig att smittan sjunker till nästan 0 på sommaren här i Sverige men i länder där det är varmt året runt skenar smittan även vid varmt väder?

Det är spännande frågor där det finns nog inte ett eenda svar, utan det beror på en kombination av faktorer. Även luftfuktighet kan spela roll. I Sverige är vi väldigt mycket utomhus på somrarna och vi har långa sommarsemestrar när folk inte trängs så mycket på jobbet eller i bussen på väg till jobbet.

Sarah • Okej så det här om att man kan få biverkningar månader eller år senare är bara ”fearmongering”?

Av naturliga skäl kan vi förstås inte veta om någon biverkan skulle komma flera år i efterhand, eftersom vaccinet bara använts i drygt ett år. Det finns dock inget som talar för att vaccinet skulle ge biverkningar efter lång tid. I Europa och Sverige har vi en mycket effektiv övervakning av vaccinbiverkningar och möjlighet att upptäcka signaler om biverkningar som sedan kan utredas ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet