Har du någon fundering om covid-19 inför sportlovet? Passa på att chatta med Hans Boman på fredag eftermiddag. Foto: Johan Nilsson/TT/Alastair Grant/AP/TT/SVT

Västernorrlands smittskyddsläkare svarade på frågor inför sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovsfirande mitt i en pandemi – hur ska man tänka? Kan man åka till fjällen eller bör man stanna hemma? Under fredagen klockan svarade Region Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman på era frågor.

Chatta med Västernorrlands smittskyddsläkare inför sportlovet

Smittskyddsläkare Hans Boman har nu hastat iväg till ett möte och chatten stänger därmed för denna gång.

Tack för era frågor och för visat intresse!

Ville • Vi kommer vara hemma. Kan man åka till slalombackar nära för man bör eller fylls de med turister så att vi som bor där får hålla oss hemma?

Nej, man kan utnyttja slalombackar på hemmaplan. Men då ska man tänka på att till exempel hålla avstånd i liftkön.

/Hans Boman smittskyddsläkare

En annan orolig lärare • I ena inlägget skriver du att 10-20 personer INTE ska vistas inomhus tillsammans med munskydd och spritade händer, men 32 elever ska kunna vara i ett rum? Hur är den logiken.

Begränsningarna när det gäller antal personer i lokaler gäller inte arbetsplatser inklusive skolor.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Kalle HB • Sportloven i fjällen heter det nu plötsligt att det är inte där smittspridningen sprids, men hur kan den då smitta i Stockholm (väldigt mycket enl massmedia) där är det ju också mycket folk ?
Vad jag vet så sprids alla sjukdomar mera ju mer människor den kan vandra till, rätt eller fel?

Smittspridning kan ske även i fjällen så det är mycket viktigt att de som reser dit bara umgås med sina närmaste och följer rekommendationerna som gäller.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Orolig lärare • Hur kan det komma sig att du (enligt bildningschef, skolchef i Övik) rekommenderar att Öviks gymnasium öppnar för fler årskurser inne nu när smittan verkar öka och vi har ett sportlov med allt vad det innebär? Detta kommer ju att innebära mer trängsel i klassrummen då vi inte kan dela klasserna i två klassrum som nu, mer trängsel i arbetsrum och personalrum. Är det verkligen läge att öka antalet elever och lärare i skolan nu? Många elever och lärare är oroliga men cheferna hänvisar till att just du har sagt att det är OK. Är detta sant? I sådana fall hur motiverar du det?

Vi diskuterar dessa frågor regelbundet med skolledarna som själva fattar besluten. Smittspridningen i länet har under en längre tid varit på en måttlig nivå, samtidigt som kvaliteten på undervisningen för eleverna påverkas negativt av att vi har en stor andel distansundervisning.

Dock ska minst 20 procent av undervisningen ske på distans fram till 1 april enligt nationella riktlinjer.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Julia • Jag har en fråga om en rekommendation som jag tycker är otydlig. Stämmer det att i väntan på en familjemedlems provsvar kan resten av hushållet leva som vanligt? Med tillägget att man rekommenderas jobba hemifrån. Men när provsvaret kommer, om det är positivt, då ska alla stanna hemma i sju dagar. Stämmer det? Eftersom personen som tog testet ska agera som om de var smittade under väntetiden, varför gäller det i så fall inte resten av hushållet?

Ja, det är en avvägning man gjort och det är för att inte göra begränsningarna i livsföringen alltför stora.

Många som provtas har ju inte covid-19.

/Hans Boman smittskyddsläkare

anomym • hur länge gäller våra restriktioner i Västernorrland

De nuvarande restriktionerna är nationella och gäller tills vidare.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Gunnar eklöf • Alkoholintag leder ju generellt till att vi förändrar vårt beteende i flera avseende, och med alkohol i kroppen är man också mer mottaglig för smitta.
Borde det inte vara ett skäl till en uppmaning till att helt avstå från alkohol under pandemin?
Det som brukar kallas tidsbegränsad nykterhet/punktnykterhet.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer där detta inte ingår.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Buggen • Kan man träffas 10-20 personer om alla har på sig munskydd/visir och alla spritar händerna?

Nej, man bör bara umgås i den närmaste kretsen om man är inomhus. Man bör även undvika att träffas i större sällskap även utomhus.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Gustaf Karlström • Hur kommer det sig att man väljer att starta vaccineringen av fas 2 innan fas 1 är fördigvaccinerad? Många inom hemtjänsten i Sollefteå kommun har inte fått sin första spruta ännu. Bör man inte följa FHM's prioriteringsordning?

Faserna kan överlappa varandra enligt FHM:s rekommendationer, och det är oundvikligt på grund av praktiska omständigheter lokalt.

/Hans Boman smittskyddsläkare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet