En av mopedisterna fick lägga sig ner i väntan på polisen. Han släpptes senare. Foto: Ur polisens förundersökning

Chef inom regionen friad för bråk med unga mopedister

Publicerad

Den chef inom Region Västernorrland som i februari dömdes för ringa misshandel av en ung mopedist frias nu av hovrätten för nedre Norrland som konstaterar att han handlat i nödvärn.

Historien har sin bakgrund i en längre konflikt mellan en familj i Kramfors och och ett ungdomsgäng. Familjen uppgav att de under en tid förföljts av gänget. Chefen, som är pappa i familjen, berättade i tingsrätten att han flera gånger varit i kontakt med polisen efter att gänget skrikit hotfulla saker, kastat ägg på huset, ringt hotfulla telefonsamtal och på andra sätt trakasserat familjen.

Attackerades utanför huset

För drygt ett år sedan kulminerade motsättningarna när pappan upplevde att han blev attackerad av två mopedburna ungdomar. Han försvarade sig med en bräda.

Enligt domen i tingsrätten, då mannen fälldes för ringa misshandel, ska han ha kastat brädan mot en av mopedisterna. Hovrätten anser nu att det inte kan bevisas att han handlat på det sätt som åklagaren påstått och verkligen kastat brädan.

Hävdade nödvärn

Mannen åtalades även för olaga frihetsberövande eftersom han skulle ha hållit fast en av de unga pojkarna. Här menar nu en enig hovrätt att mannen handlat i nödvärn. Detta eftersom sex mopedister strax innan samlats i en korsning cirka 50 meter från hans bostad och skrikit att de skulle ”ta honom”. Två av dem körde sedan mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer