Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Ida Karkianien (S) om besöket (bilder från hallen i video) och hennes roll som civilminister där ansvar som samordning av flyktingmottagande ingår. Foto: Robert Nilsson / SVT

Civilministern besökte flyktingboende i Sundsvall: ”Viktigt att vi hjälps åt”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun gör åtgärder för att möta vågen av krigsdrabbade flyktingar från Ukraina.

För att få närmare insyn i kommunens pågående flyktingarbetet besökte Ida Karkianien (S) under tisdagen Höglundaskolan där man på kort tid gjort om idrottshallen till ett boende för ett 40-tal människor som flytt kriget.

Myndigheter, kommuner och organisationer samarbetar för att öka beredskapen till följd av kriget i Ukraina.  Sundsvalls kommun ställer bland annat i ordning idrottshallar som kan bli tillfälliga boenden.

I dagsläget är det bara en idrottshall som gjorts om och används i Sundsvalls kommun, enligt Tommy Lerstrand, chef för idrotts- och fritidsavdelningen.

Sveriges civilminister, Ida Karkianien (S), har ansvar för styrningen av regioner, kommuner och Länsstyrelser i beredskapsfrågorna och att samordna flyktingmottagande. När hon under tisdagen besökte det tillfälliga flyktingboendet i Sundsvall fick SVT inte följa med in under hennes rundtur, men vi fick en intervju efteråt innan civilministern åkte vidare till Ånge för att träffa kommunledningen där.

Lägesbild i länet

För att få en lägesbild har regeringen gett Länsstyrelserna i uppdrag att regelbundet redovisa regionala lägesbilder till Regeringskansliet om hur den ryska invasionen av Ukraina påverkar det svenska samhället.  I Västernorrland är läget än så länge relativt lugnt kring flyktingfrågan, ingen större påfrestning har inrapporterats än.

Se bilder från hallen i videon och hör Ida Karkiainen berätta om vikten av att besöka flyktingboenden, träffa människorna som flytt kriget och öka beredskapen för att kunna hantera effekterna av kriget i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet