Efter över femtio år som professionell clown blev Ruben Madsen arbetslös när pandemin bröt ut. Då plockade han upp konsten och snart är det premiär i Sundsvall. Foto: Hans Lindblom/SVT

Clownen Ruben på Ulvön sadlade om till konstnär under pandemin

Publicerad

När pandemin drabbade världen stod Ruben Madsen helt plötsligt utan sysselsättning. Turnéer runt om i Europa och Grönland avbokades och Ruben satt hemma på Ulvön och funderade.

– Plötsligt kom jag att tänka på att jag kan ju plocka upp ett gammalt konstprojekt!

Ruben Madsen är född i Timrå men bor numera på Ulvön sedan många år. Hela världen har varit hans arbetsfält som professionell clown och musiker. Han var mitt i ett projekt i Spanien när pandemin bröt ut och allt tvärstannade.

– Jag fattade ingenting. Förutom att jag blev arbetslös, säger han.

Coronaviruset i Västernorrland

Rastlös själ

Men Ruben är en rastlös själ så att sätta sig och rulla tummarna var inget för honom. Han har ett förflutet som teckningslärare på Västermalmsskolan och på sjuttiotalet experimenterade han inom konsten.

– Jag tänkte att nu är det dags!

Målar på surströmmingsburksplåtar

Vid 73 års ålder och efter många år som surströmmingsproducent var det även dags att trappa ned på den biten. Från 8500 surströmmingsburkar per år är han nu nere i 850. Då fick Ruben ännu en snilleblixt:

– Jag kom på att det gick att måla på de plåtar jag hade över till surströmmingsburkarna.

Se den ovanliga tekniken:

 Utställningen öppnar under lördagen i Sundsvall. Den fortsätter sedan till bland annat Malmö, Oslo och Köpenhamn.

Se tavlorna som Ruben ställer ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet