Collins överväger att gå med i KD – trots partiets flört med SD

Publicerad

Mark Collins, Sverigedemokraten i Kramfors som gick ur partiet efter sitt omdiskuterade utspel om ett moskébygge vid Höga kusten, har långt gångna planer på att bli kristdemokrat i stället.
Men när Ebba Busch Thor (KD) i går sträckte ut handen till SD fick han dubier.
– När jag hörde det tänkte jag: ojdå!, säger han till SVT Västernorrland.

Mark Collins förslag om ett moskébygge vid Höga kusten föll inte direkt i god jord hos partikamraterna i Sverigedemokraterna. Milt uttryckt.

När kommunfullmäktigeledamoten från Kramfors gjort sitt utspel lät kritiken från partiledningen inte vänta på sig. ”Ett allvarligt övertramp”, kommenterade bland andra SDs presschef Henrik Gustafsson.

Collins beslutade sig då för att lämna partiet.

– Det måste bli ett slut på allt hat, sa han bland annat till SVT Västernorrland.

Har mejlat KD

Därefter har Mark Collins funderat på sin politiska framtid. Ett alternativ han övervägt är att bli kristdemokrat.

I mitten av veckan kontaktade han partiet.

– Jag mejlade till dem, både centralt och regionalt. Jag ville att de skulle skicka sitt fullständiga partiprogram så att jag kan ta ställning. Jag har inte ansökt om medlemskap ännu, jag vill först se om det skulle kunna fungera. Annars fortsätter jag som politisk vilde, säger Mark Collins.

Pinsamt

Du har inte läst deras program?

– Nej, det man kan googla fram är ju bara en bråkdel. Jag vill veta var de står i alla viktiga frågor, jag vill ha deras detaljprogram. Men jag har fortfarande inte hört något från dem. De kanske tycker att jag verkar vara för jobbig, säger han och skrattar.

Men vad tänkte du när Ebba Busch Thor under torsdagen gick ut med att KD vill närma sig Sverigedemokraterna?

– Eh, ja, ”cringe” (pinsamt) som det heter på engelska.När jag hörde det tänkte jag: ojdå! Där får hon tassa försiktigt. Nej, men jag vill läsa KDs detaljprogram noggrant innan jag kan ta ställning till det här, säger Mark Collins.

Krav på Åkesson

Det var dålig tajming för dig?

– Ja! (skratt).

– Men om ett samarbete ska komma till stånd tycker jag att Ebba Busch Thor i så fall ska begära att Jimmie Åkesson tar avstånd från radikalhögern. Men det kommer han inte att göra, de är väldigt beroende av deras röster, säger Mark Collins.

Tror du att Ebba Busch Thor läst hela Sverigedemokraternas partiprogram?

– Nej, det tror jag faktiskt inte att hon har gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer