Foto: Fredrik Israelsson

Coronadistansen på Sundsvalls restauranger inspekterades

Uppdaterad
Publicerad

På uppdrag av smittskyddsläkaren genomförde miljökontoret i Sundsvall en inspektion av hur restauranger hanterar trängsel för att undvika coronasmitta och merparten fick godkänt. – En restaurangägare får titta på en ny lösning, säger en av inspektörerna.

Inspektionen genomfördes vid lunchtid och miljökontorets inspektörer fokuserade på uteserveringar. Man besökte 16 restauranger och på de flesta håll var inspektörerna nöjda med de åtgärder som man vidtagit för att undvika smittspridning.

– En restaurangägare hade lite tight mellan borden och ska titta på en ny lösning, säger Yvonne Sellstedt, livsmedelsinspektör på Sundsvalls kommun.

Coronapandemin

Vidtagit åtgärder

Inspektörerna kan rapportera om en rad åtgärder som vidtagits på restaurangerna.

– Man har plockat bort bord, man rengör betalstationer med sprit och har ordnat med linjer på golvet så att det inte ska bli kö.

Smittskyddsläkaren avgör

Ytterst är det smittskyddsläkaren som avgör om en restaurang bedriver verksamheten på ett sätt som följer reglerna och som även kan stänga restauranger om förhållandena inte anses vara godtagbara.

Hör livsmedelsinspektören om restauranginspektionen i klippet.

Folkhälsomyndighetens regler för verksamheter som serverar mat och dryck

• Se till att det inte blir trängsel i lokalerna. Gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra. Det gäller även uteserveringar.

• Servera mat och dryck vid bord. Om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel, är detta tillåtet.

• Gästerna ska alltid sitta vid bord när de äter och dricker. Om det är möjligt utan att det blir trängsel kan de få sitta och äta vid en bardisk.

• Buffé kan serveras om gästerna kan ta sin mat utan att det uppstår trängsel.

• Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

• Du ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till din verksamhet.

Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Smittskyddsläkaren har rätt att stänga verksamheter som inte följer reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet