Coronaläget i Västernorrland: ”Nu gäller det att skydda de som ska skydda oss”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom länsstyrelsens rapport ”Samlad lägesbild i Västernorrland”. Det är förstås pandemiläget det handlar om och påverkan i länet i stort betecknas som måttlig.

– Men alla kommuner och regionen har problem med bemanningen, säger Tobias Lindström, chef för coronakansliet på Länsstyrelsen.

Det största problemet är smittspridningen, sjukskrivningarna och i förlängningen att hitta personal till viktig samhällsservice som vård, omsorg och skola. Det är en generell bild, men några kommuner är mer utsatta än andra.

Kramfors kommun vädjar till föräldrar att stanna hemma med sina förskolebarn på grund av smittspridningen.

Coronaviruset i Västernorrland

Svårt med lagstadgade verksamheter

Dessutom rapporterar flera kommuner att de har svårt att upprätthålla sådana lagstadgade verksamheter som kräver att personalen fysiskt finns på plats. Kramfors, Timrå och Härnösand, nämns särskilt i rapporten, men alla kommuner brottas med samma utmaning.

Region Västernorrland står inför liknande bemanningsproblem men också bristen på vårdplatser. Där betecknas  påverkan på verksamheten som betydande.

Vad händer om personalbristen blir långvarig? Hör Tobias Lindbergs svar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet