Många vandrade mellan Frånö och Lunde för att hedra minnet av demonstrationen 1931. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Coronasäker promenad från Frånö till Lunde

Publicerad

Den här dagen för 90 år sedan tågade tusentals människor från Folkets hus i Frånö mot Lunde där militären väntade med skarpladdade vapen. Även idag valde många att hedra de som tågade 1931 men den här gången i mindre, utspridda grupper.

Magnus Byström vill hedra sin farfar Sixten som var en av tusentals som deltog i demonstrationen. Med sig hade han Birgitta Larsson Byström.

– Jag går här för att hedra honom och alla andra som deltog i den här manifestationen som slutade med förskräckelse. Det är en stor och viktig dag och det är en alldeles för bortglömd, säger Magnus.

– Jag tror att jag kommer att bli påmind om att det har levt människor här under lång tid som har fört den här kampen och att det som hände för 90 år sedan liknar ganska mycket sker som händer idag, säger Birgitta.

”Kämpades för överlevnad”

Helt ensam går Erik O Sjödin. Även han tycker att det är viktigt att komma ihåg det som hände i Lunde 1931.

– Jag kommer att tänka på hur det var på den tiden när jag går. Man måste komma ihåg att det på 30-talet kämpades för överlevnad och en värdig tillvaro. Vi måste se till att vi inte hamnar i en liknande situation framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.