Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barn och ungdomsidrotten har hamnat i kläm under coronapandemin och idrottsrörelsen ser ingen ljusning i närtid. I dagarna har 78 föreningar i länet fått ta del av regeringens ekonomiska kompensation.

Coronastöd till idrotten – så här mycket fick din förening

Uppdaterad
Publicerad

Så här mycket pengar får din förening i kompensation för pandemin. IFK Timrå toppar listan med 768 000 kronor i stöd, sedan följer SHRA Sundsvall med 584 000 och Friska Viljor med 289 000.

Totalt har 86 föreningar i Västernorrland ansökt om kompensationsstöd och av dom fick 78 positivt besked när Riksidrottsförbundet nu fördelat pengarna.

– Det är ett oerhört viktigt att föreningarna får det här stödet. Pandemin har inte bara slagit mot träning och tävling, den har slagit mot sponsring, publikintäkter, försäljning och det mest som håller idrotten på fötter, säger Susanne Öberg som är ordförande i Riksidrottsförbundet-Sisu Västernorrland

RF: ”Behövs mer pengar”

Kompensationsstödet som är det andra sedan pandemin utbröt gäller för perioden juli till september. I genomsnitt har idrottsföreningenarna fått 44 procent av ansökt belopp. I några fall rör det sig om några tusenlappar medan andra i Västernorrland får utbetalningar på flera hundra tusen kronor.

– Vi har många mindre föreningar som kanske inte har förlorat så många kronor, men dessa kronor är i flera fall en stor del av deras totala omsättning. De som behöver mest hjälp har också fått störst stöd procentuellt sett i förhållande till den ekonomiska förlusten, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Ny värld efter pandemin

Susanne Öberg, Västernorrland, menar att det är särskilt viktigt att locka tillbaka barn och ungdomar när aktiviteterna kan återupptas. Det är en grupp som kommit särskilt i kläm men när det kan ske kan hon inte bedöma.

– Läget för barn och ungdomsidrotten är allvarligt och när det här är över kommer det vara en ny värld att förhålla sig till, säger hon.

Krav på regeringen

Inställda aktiviteter till följd av pandemin har kostat idrotten stora belopp och Riksidrottsförbundet har tidigt flaggat för att det kommer att behövas mer pengar. Något slut är inte i sikte och under nästa år behöver regeringen skjuta till ytterligare minst två miljarder menar RF.

De pengar som beslutades i fredags kommer att börja betalas ut från måndag.

Hela listan hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet