• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Vaccination av fas 2 kan påbörjas i mars

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland räknar med att kunna börja vaccinera personer i fas 2 i början av nästa månad.

– Från och med den här veckan (vecka 8)  ska vi få fler doser av Pfizers Comirnaty. Det innebär att vi snart är klara med våra äldsta invånare, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

I fredags hade 16 780 vaccinationsdoser getts till äldre personer i fas 1 i Västernorrland. Nu är det personal inom äldreomsorg, hemtjänst och hemsjukvård som står på tur.

Enligt regionens vaccinationssamordnare  kommer personer i fas 1 att vara färdigvaccinerade den här sista veckan i februari.

Coronaviruset i Västernorrland

Om vaccindoserna levereras enligt plan beräknas vaccinationerna av personer i fas två kunna påbörjas i början av mars, skriver regionen på sin hemsida.

För närvarande vaccinerar man med tre olika vaccin i länet och ytterligare två förväntas godkännas under våren.

Vilken fas tillhör jag?

Fas 1 – Du som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst. Vårdpersonal i äldreomsorg och andra som arbetar nära dessa personer. Du som är vuxen och bor med någon som har hemtjänst.

Fas 2 – Du som fyller 65 år i år eller äldre. Du som genomgått en benmärgs- eller organtransplantation eller bor med någon som har det. De som får dialys. De som är äldre än 18 år och får stöd enligt LSS eller har personlig assistent. Du som arbetar inom vård eller omsorg.

Fas 3 – Du som är 60-64 år. De som är 18 år eller äldre med en sjukdom där covid-19 riskerar att orsaka svår sjukdom, till exempel kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller Downs syndrom. De som av olika anledningar har svårt att följa råden att skydda sig själv och andra om covid-19.

Därefter kommer resten av befolkningen mellan 18 och 59 år.

Källa 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet