Foto: Region Västernorrland

Coronaviruset: Sjukvården i Västernorrland närmar sig katastrofläge

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ett extremt ansträngt läge på alla tre sjukhus i länet på grund av det stora antalet covidpatienter som dagligen kommer in till sjukhusen för vård. Det har gjort att annan viktig vård behöver ställas in och snart är sjukhusen överfulla.

– Vi närmar oss ett katastrofläge, säger Petra Lindstedt områdesdirektör länssjukvårdsområde somatik.

Den senaste veckan har antalet vårdplatser på intensiven fördubblats i Sundsvall men det är redan fullt och personalen kämpar med mycket svårt sjuka patienter dygnet runt. De är också allt yngre.

– De som kommer in nu är livshotande sjuka och mycket yngre än tidigare. Många är födda på 70 och 80-talet. De kommer ofta in hit med svår ångest eftersom sjukdomen gör att det känns som att man håller på att drunkna. Hur mycket man försöker så kommer man inte upp till ytan för att få luft. Du vill inte bli dödssjuk i covid-19 och hamna här, säger Magnus Enlund överläkare på covid-IVA i Sundsvall.

Högst smittspridning i Sverige

Den engelska mutationen har nu helt tagit över i Västernorrland. Den här varianten är både mer smittsam och gör att även yngre och friskare individer kan bli svårt sjuka. Just nu har Västernorrland Sveriges högsta smittspridning och är en av de värst drabbade regionerna i hela Europa.

– Var så snälla och följ myndigheternas rekommendationer, träffa inte några andra utanför familjen eller utsätt dig för att bli smittad. Nu måste alla hjälpas åt för att vi ska klara av den här svåra situationen, säger Petra Lindstedt som även uppmanar alla att ta det vaccin som erbjuds.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar sjukhusens olika krisnivåer Foto: TT
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Begränsa dina kontakter med andra.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
  • Idrotta smittsäkert.
  • Avstå onödiga resor och res smittsäkert om du måste.
  • Använd munskydd i kollektivtrafik och offentliga inomhusmiljöer.
  • Provta dig vid symtom.
  • Vaccinera dig när du blir erbjuden

Källa: rvn.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet