Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cykeln som hjälper hjärnskadade att minnas

Cykeln som hjälper hjärnskadade att minnas

Uppdaterad
Publicerad

Den nya motionscykeln på aktivitetscentret i Fillan i Sundsvall ger mer än bara motion. Den hjälper deltagarna att minnas och öppnar upp för nya samtal.

I ett mörkt rum står upplevelsecykeln. Den har en stor skärm framför sig och där projiceras den gata man valt att cykla på. Mikael Rodin är en av dem som fått provcykla i några månader. Han gillar att cykla på vägar han känner igen.

– Här brukar jag och mamma och pappa handla, säger han när han cyklar förbi affären som ligger på vägen till dagcentret.

Bilder hjälper minnet

Den nya motionscykeln är populär bland de utvecklingsstörda och hjärnskadade som fått testa den och personalen är nöjd.

– Den funkar så att man får möjlighet att samtala om platser, om bakgrunder till deltagarna, samtidigt som man lockar dem att motionera och få cirkulation i kroppen, säger aktivitetspedagog Lena Sundberg-Bahlenberg.

Bilden som projiceras kommer från Google Map på datorn. Alla gator som Google har filmat med sin bil runt om i världen finns att välja på. För de som tappat minnet efter en olycka kan bilderna hjälpa dem att komma ihåg.

Fler kommer vilja prova

– De minns saker de kanske glömt. Där bodde jag när jag var liten och där gjorde jag det och det, säger Lena Sundberg-Bahlenberg.

Platserna deltagarna väljer att cykla till ger nya samtalstillfällen.

– De berättar spontant om det de varit med om och platser de kanske har varit på. Eller kanske platser de skulle vilja åka till, men inte klarar av att åka till, säger Lena Sundberg-Bahlenberg.

Hon tror att fler än de fem, sex personer som tränat på upplevelsecyklarna kommer att vilja prova.

– Ja, för att de här deltagarna sprider det här positiva till de andra deltagarna, säger Lena Sundberg-Bahlenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer