Katarina Stendahl blickar mot sågen mitt i byn. Där är det tyst idag.

Dagen efter – tystnaden har lägrat sig över Östavall

Uppdaterad
Publicerad

Byn som hade 300 invånare på 90-talet kämpar för sin överlevnad. På fredagen stängdes sågen som dominerat byn för gott. Ljudet från sågen är borta.

Turerna har varit många.

Så sent som för fem år sedan kom beskedet att Norrskog skulle satsa på sina sågverk i Östavall och Hissmofors. I vintras kom nästa besked, att Östavallssågen skulle läggas ned. Under fredagen stannade sågen för gott och nu återstår av Östavall; en mack, en idrottsplats och ett gästis.

Östavallssågen

Ovisst för många

Med sågen försvann den arbetsplats som dominerat i dennier.  Ett 80-tal anställda fick gå hem. En tredjedel har fått nya jobb eller utbildning. För många andra är det ovisst.

Katarina Stendahl som driver byns gästis är orolig för byn. Hennes gästis lockar boende från vindkraftbyggen i trakten. Hon kommer att klara sig, tror hon.

– Men vad kan folk göra om de inte har jobb. För många återstår nog inte annat än att flytta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet