Dålig städning gjorde att en äldre patient med covid-19 avled på ett sjukhus i länet. Foto: Hannah McKay / TT

Dålig smittstädning orsakade dödsfall på ett av länets sjukhus

Publicerad

Tidigare i år avled en äldre, covid-sjuk patient på sjukhus i Västernorrland. Dödsfallet orsakades av att patienten smittades av multiresistenta bakterier som fanns kvar i sjuksalen efter en annan patient. Det kan man läsa i den lex Maria anmälan Region Västernorrland upprättat.

Det var i slutet av mars i år som den äldre patienten med svår covid-infektion vårdades på intensivvårdsavdelning på ett av Region Västernorrlands sjukhus. På grund av platsbrist måste patienten flyttas till ett annat sjukhus i länet.

Multiresistent bakterie

I salen där patienten lades in hade man vårdat en patient med en ovanlig bakterieinfektion. Trots att salen smittstädats fanns bakterier kvar och den covid-sjuka patienten smittades. Den avled senare av en kombination av covid-19 och bakterieinfektionen.

Region Västernorrlands lex Maria utredning visar att den som städat glömt att slänga engångsmaterial som använts i vården av den tidigare patienten.

Allvarlig vårdskada

För att undvika att det händer igen har personal fått ytterligare utbildning och patientsalar har gåtts igenom.

Händelsen klassas som allvarlig vårdskada och är anmäld till Ivo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer