Produktionschef Johan Berlin framför salteriet i Skagshamn. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Dåligt strömmingsfiske drabbar surströmmingsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Hannells salteri brukar vid det här laget ha tillräckligt mycket strömming på jäsning för att fylla 100 000 burkar. Så ser det inte ut i år och nu befarar branschen att premiären i augusti är hotad.

Det har hänt förr. Senast 2006 vad Johan Berlin, produktionschef på Hannells salteri i skagshamn kan minnas. Men inte i samma omfattning som i år. fiskebåtarna som lägger till vid kajen utanför salteriet har knappt någon strömming att tala om och produktionen ligger på 15-20 procent av det normala.

– Det är så klart katastrof. Fortsätter det så här kommer vi att stå utan 100 000 burkar till premiären.

Söker sig norrut

I ett sista försök att hitta strömming har ett par båtar sökt sig längre norrut mot Luleås kust eftersom strömmingens lek kommer igång senare där. Fram till midsommar har de på sig om det ska bli några burkar till premiären. Men där lär de få tampas med fler fiskebåtar.

– Jo, vi pratar ju en hel del vi salterier emellan och det är ju samma problem över allt. Det är inte bara vi som är drabbade utan hela branschen.

köper in filéer

För att få något ner i jästunnorna är Hannells tvungna att köpa in strömmingsfiléer. Men jämfört med vad fiskebåtarna vanligtvis levererar är det en droppe i havet.

– Det är ju kul att vi får lite filéer men vanligtvis så ligger det ju två båtar här och levererar direkt till salteriet. Men så är det inte nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.