Daniel drog upp rekordflundran

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Johansson från Härnösand fångade i lördags en rekordstor hälleflundra i Lofoten i Norge. 200 kilo tung och 246 centimeter lång var den. Ett rekord med fiskemetoden ”catch and release”, menar han.

Men det var ingen lätt fångst. Det tog drygt 40 minuter för Daniel och hans kamrater på båten att få upp fisken till vattenytan. Den slet och hade sig och gick till botten flera gånger. 

– Det var som ett glädjerop, det var som om man vann en viktig fotbollsmatch eller något. Det var ett lagarbete i båten och alla var glada att man fått upp den, säger Daniel Johansson. 

Släppa tillbaka

Men döda fisken gjorde man inte. På grund av fiskens storlek valde man att släppa tillbaka den i vattnet i stället för att håva upp den på båten – en så kallad ”catch and release”. 

– Man får inte dra upp och döda fiskar större än 130 centimeter där. Och den här var ju 246 centimeter, säger Daniel Johansson. 

50-60 år gammal

Fångsten ska också vara rekord för just fiskemetoden ”catch and release”.

– Den här fisken är ju inte heller den man äter. Fisken var uppskattningsvis 50-60 år gammal och gör sig inte bäst i pannan.

Men just i stunden när Daniel fick fisken på kroken säger han att han inte kände någonting – det var bara att håva och håva, trots att flundran dök flera gånger.

– Jag sa att om jag inte får hjälp så skär jag av linan. Men till slut fick vi ju upp den och tog bilder och så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer