Därför satsar regionen på gratis vaccin för riskgrupper

Publicerad

Istället för en reducerad avgift som det brukar vara, blir det nu kostnadsfritt för äldre och riskgrupper att vaccinera sig mot säsongsinfluensa i länet.

Idag vaccineras ungefär en tredjedel av gruppen 65 år och äldre. Siffran är bättre på de särskilda boendena, men de allra flest vaccinerar sig inte och det vill man nu ändra på.

– Vi vet att äldre och de med flera kroniska sjukdomar riskerar att bli allvarligt sjuka om de får influensa. Därför stärker vi upp, säger Ingeborg Wiksten (L).

Extra medel skjuts till

Extra medel kommer att skjutas till, eftersom kostnaden på cirka 4,5 miljoner kronor, inte är budgeterad för 2020. Nästa år kommer insatsen att tas  med när budgeten beslutas.

– Jag hoppas att fler ska ta vaccinet. Patientavgiften ska inte vara avgörande, menar regionrådet Glenn Nordlund (S).

Då startar vaccineringen

Den 3 november startar årets vaccinationer för de prioriterade grupperna. Där ingår, förutom riskgrupperna, också sjukvårdspersonal och vård- och omsorgspersonal som jobbar med riskgrupper. 

Det politiska beslutet om avgiftsfria vaccinationer fattas formellt i oktober.

RISKGRUPPER

Till riskgrupperna räknas den som fyllt 65 år eller tillhör någon av nedanstående grupper:

• Gravida efter graviditetsvecka 16

• Vuxna eller barn från sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:

      – kronisk hjärtsjukdom

      – kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma

• andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)

• kronisk lever- eller njursvikt

• diabetes mellitus

• tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

(källa: region Västernorrland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.