De kräver gratis el från vindkraften

Publicerad
Gratis el till byborna. Det är ett av kraven från föreningen Förenade Vindbyar när SCA Statkraft nu planerar jättelika vindkraftsparker.

Den första september ska förhoppningsvis alla tillstånd vara i hamn för det jättelika vindkraftsbygget i gränslandet mellan Jämtland och Västernorrland. I Lungsjöbyn utanför Ramsele ligger man redan i startgroparna.

– Jag tror att alla är positivt inställda till det här. Det är det största som hänt i det här området sedan satsningen på vattenkraften på 50-talet, säger Gunilla Lundin, medlem i föreningen Förenade Vindbyar.

Idéer är det inte ont om. Den gamla skolan planeras att rustas upp. Den ska fungera som servicebyggnad till den nya campingen där byggarna ska bo. Och på macken i Ramsele har man höga förväntningar.

– Dels att det ska bli mer folk med ruljans för byn, och det blir roligt om det är mer folk utirfrån som kommer och tankar och handlar på ICA, säger Fredrik Modén, mackanställd.

SCA Satatkraft satsar 20 miljarder i gigantiska vinskraftsanläggningar med drygt 450 vindsnurror i Västernorrland och Jämtland. Men frågan är hur det kommer att gynna byborna.

– Risken finns ju alltid att etablerarna roffar åt sig alltihopa, men jag tror att vi har möjligheter att tillsammans med dem jobba för att det ska generera tillbaka till bygden också, säger Gunilla Lundin.

En procent av vinsten från vindkraften tillbaka till bygden, bredband, och mobiltelefonnät – men även gratis el till de runt 170 hushåll som kommer att bo vid vindkraftsparkerna är några av de krav som föreningen ställer.

– På det sättet hoppas vi få folk att flytta tillbaka till de här bygderna, att det ska vara attraktivt att bo här, avslutar Gunilla Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet