Det var kostchefen på Kramfors kommun som kom med förslaget till skolan. Rektorn tyckte då att det lät som en bra idé och tillsammans med kockarna och lärnarna såg man till att det blev verklighet.
– Vi har inte haft så mycket matspill tidigare men vi tänkte att vi skulle minska det i alla fall. En idé som kostavdelningen hade var att ha en sophinksfri dag, säger rektor Stefan Karlstedt.
En gång i månaden
Under höstterminen började skolan med projektet och sedan dess har det varit igång. Eleverna tycker att projektet är roligt och de brukar fråga lärarna när det är dags nästa gång.
När den stora sophinken är borta får det bara slängas smörpaket och servetter, men all mat ska ätas upp. I nuläget är det sopfri dag en gång i månaden, men eftersom det har gått så bra vill man kanske satsa på att ha det ännu oftare.
Vill ha det varje dag
Kostchefen Karin Lidén skulle gärna se att varje dag vore en sophinksfri dag.
– Drömmen är ju att vi aldrig skulle behöva sophink, att man åt upp allting man tar för sig. Och kan vi börja så här och medvetandegöra barn om det här så kanske vi i framtiden ser mycket mindre svinn än idag, säger hon.
Eleverna tänker till
När matsalen tar bort sophinken en gång i månaden är det tanken att eleverna ska reflektera över att vi inte bör kasta bort mat i onödan. Eleverna har varit positiva till den sopfria dagen och förstår varför det är viktigt att inte slänga mat.
– Jag tycker det är bra för det slängs mycket annars. Om det inte skulle vara det tar man mer mat än vad man orkar och så slänger man resten, säger eleven Eliaz Asplund.