Hundarna som var i dåligt skicka var hopträngda i två husvagnar. Foto: Polisen

De vanvårdade hundarna får nya hem

Publicerad

De 75 vanvårdade hundarna som hittades i Gävleborgs län är nu veterinärbesiktade och redo för att omplaceras meddelar länsstyrelsen. Under nästa vecka ska de första intressenterna besöka djurhemmen.

Djurtillslaget gjordes i Gävleborg och Västernorrland och är bland det största ärenden som länsstyrelsen någonsin haft – man fann runt 200 vanvårdade djur.

Ett tiotal hundar var tvungna att avlivas men resterande är nu redo för att flytta till sina nya ägare. Om ungefär en vecka blir några av dem omplacerade.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

– Vi har fått in runt 300 intresseanmälningar från olika håll i landet, säger Jenny Larsson, enhetschef på länsstyrelsen Gävleborg.

Kostsamt för tidigare ägare

Enligt lagstiftningen ska de tidigare ägarna bekosta den totala summan för de skador som djuren drabbats av. Det blir en stor kostnad i och med antalet vanvårdade djur. 

– Att hålla en hund på ett djurhem kostar några hundralappar per dygn och det är ett stort antal hundar, så det är klart att det kommer att bli avsevärda kostnader, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet