Publicistklubbens debatt i Härnösand; i panelen Nils-Gunnar Molin, aktionsgruppen i Sollefteå, Stina Näslund, ABF, Jan-Olof Häggström (S), vice landstingsråd samt landstingsreportrarna Ulla Öhman, Sveriges Radio och Klas Leffler, Allehanda. Foto: SVT/Rolf Lunneborg

Debatt om makten över vårddebatten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen höll Publicistklubben debatt i Sankt Petri Logen i Härnösand. Ämnet som stod på schemat var ”de nya PR-genierna”.

Man frågade sig bland annat hur Sollefteåborna tog över den svenska vårddebatten. I panelen bestod av bland annat: Nils-Gunnar Molin som representerade gruppen Sollefteå framtidens akutsjukhus, Jan-Olov Häggström (S), vice landstingsråd, Lars-Erik Marklund, kommunikationsdirektör vid landstinget, Stina Näslund, verksamhetsledare vid ABF, samt journalister från Sveriges radio och Mittmedia.

Foto: SVT
Krisen i Landstinget Västernorrland

Satte Sollefteå på kartan

En sak var de närvarande deltagarna överens om – det som placerade Sollefteå på Sverigekartan var bilförlossningskurserna som sattes i verket av ABF.

– Genialt ur PR-synpunkt, säger Lars-Erik Marklund, kommunikationsdirektör.

Men såväl han som regionledningen fick kritik för beslutet inte delta i debatten på sociala medier.

Foto: SVT

Patienterna måste vara med

Mats Fagerström, kommunikstionskonsult, som till vardags är bosatt i Resele utanför Sollefteå menade att landstinget gjort flera avgörande misstag inför neddragningarna i Sollefteå.

– För det första måste man ha personalen och kunderna, i det här fallet patienterna, med på tåget för annars är det lönlöst. För det andra måste folk först ha klart för sig vilket problem det är som åtgärderna ska lösa. Om man inte förmår förklara för folk varför det är nödvändigt att genomföra förändringarna är det också lönlöst och Landstinget Västernorrland har inte lyckats med något av detta, säger Mats Fagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet