Ungdomspolitikern Molly Mårtensson tycker att sociala medier är bra för demokratin. Dreven på sociala medier är en generationsfråga, menar hon. Hör hennes resonemang i klippet. Foto: SVT

Efter larm om drev och avhopp inom politiken – 19-åriga LUF-politikern: ”Lite av en generationsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har två av länets högst uppsatta politiker vittnat om hur drev på sociala medier påverkat deras liv och verksamhet.

Varken moderaten Lena Asplund eller Ingeborg Wiksten, (L) kommer att fortsätta med politiken efter valet.

– Den yngre generationen är mer van vid klimatet på sociala medier och är kanske bättre anpassad, säger den 19-åriga LUF-politikern Molly Mårtensson.

Molly Mårtensson är 19 år och är distriktsordförande för Liberalernas ungdomsförbund, LUF.

Efter larmen om drev och avhoppen från politiker i regionen är det klart att hon funderar på framtiden och på det klimat som råder på sociala medier.

– Jag kan bli skrämd av hur mycket det har varit och hur påtagligt det varit, men samtidigt är det en generationsfråga, säger Molly Mårtensson och fortsätter:

– Vi är så vana med det här klimatet, vi är nog bättre anpassade för sociala medier, säger hon.

Forskaren: Hot mot demokratin

Medieforskaren Lars Nord vid Mittuniversitetet menar att drev på sociala medier är ett hot mot demokratin:

”Vem vill ägna sig åt politik när risken är så stor att du ska utsättas för personangrepp”, sa han till SVT nyligen.

Molly Mårtensson delar inte helt medieforskarens uppfattning;

– Det är en svår fråga, politik är ändå något personligt. Det kan vara ett hot mot vad man får tycka och tänka, men jag tycker ändå det är bra att det förs en politisk debatt på flera plattformar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.