Foto: Anna Quayle/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Landstingspolitiker, lyssna på oss!

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i länet fortsätter att engagera. På lördagen gick ännu ett demonstrationståg till stöd för akutsjukvården i länet och med kravet att politikerna ska lyssna.

Enligt vår reporter på plats kan det ha varit uppemot tretusen i tåget som ringlade sig från Fjällräven Center genom centrala Örnsköldsvik till Stora torget. Många bar plakat: ”Utveckla sjukvården -  avveckla inte”, ”Akutsjukhus – Ja tack”.

Tre fullvärdiga akutsjukhus

Arrangören kräver att såväl Sollefteå som Örnsköldsvik och Sundsvall skall bibehållas som fullvärdiga akutsjukhus. Kraven framförs sedan akutkirurgin i såväl Sollefteå som Örnsköldsvik ifrågasatts av politiker och landstingstjänstemän under vintern. Med fullvärdiga akutsjukhus menar arrangören sjukhus som har följande operativa verksamheter: Akutkirurgi, akutortopedi, akutmedicin, IVA, röntgen, labb, förlossning, barnklinik, kvinnoklinik och dialys.

”Gör om – gör rätt”

Det här innebär att demonstranterna inte bara vill förekomma kommande sparbeslut i landstinget utan också vill riva upp redan fattade beslut om stängning av verksamhet i Sollefteå. I demonstrationståget manifesterades det kravet med parollen: ”Gör om – gör rätt”. Kravet märktes också på plakat med budskapet ”Vi står bakom Sollefteå sjukhus” som nu riskerar att förlora sin akutkirurgi. En permanent stängning av akutkirurgin finns som förslag till hälso och sjukvårdsnämndens nästa sammanträde. Beslut om detta kan komma redan på tisdag.

Nya neddragningar väntar

Demonstrationen arrangeras av föreningen Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus.

Demonstrationen gick från Fjällräven Center till Stora torget.

Tidigare hade det genomförts sjukhusdemonstrationer i Kramfors 2015 och Härnösand 2016. Dagens demonstration är den andra i Örnsköldsvik. Den första genomfördes hösten 2015.

Landstingsfullmäktige har beslutat att spara in 160 miljoner på sjukhusen i länet vilket hittills lett till flera beslut om neddragningar vid Sollefteå sjukhus och en flytt av rehabmedicin i Härnösand.

Också 2008 genomfördes en stor vårddemonstration i Örnsköldsvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet