Sharifeh Karbalai med sonen Benjamin är oroad att mammor blir deprimerade när den öppna asylförskolan i Kramfors stängs. Foto: Barbro Sellin/SVT

Öppna asylförskolan i Kramfors måste stängas den sista oktober

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har kommunen gått in med pengar i verksamheten men nu får asylförskolan endast drivas med medel från Migrationsverket. Kramfors kommun har tagit ett politiskt beslut utifrån sin dåliga ekonomi.

Asylförskolorna startade 2013. Då fanns det asylförskolor i Bollstabruk, Sandö, Nordingrå, Nora, Docksta och Kramfors. Från att ha varit sex öppna asylförskolor i kommunen så stängs nu den sista.

– Ja det gör lite ont i hjärtat. Utifrån de föräldrar som jag har pratat med förut så vet ju jag att den här verksamheten ses ju av dem som deras familj. För kommer du hit och inte har din stora släkt med dig så blir det här familjen, berättar Åsa Jernström, specialpedagog.

Förebild för andra

Pedagogerna på asylförskolan blir familjen och tryggheten. Som man kan ställa alla frågor till. Kramforsmodellen har varit en föregångare i hela landet.

– Jag tänker att det blir tråkigt för alla mammor och barn också. Kanske de blir deppiga. Det är svårt, säger Sharifeh Karbalai.

Sharifeh är 35 år. Hon och sonen Benjamin som är 11 månader besöker asylförskolan varje dag. Zahra Ali Zada är 28 år. Hon tar med sina tre yngsta barn till asylförskolan så ofta som hon kan.

– Jag är ledsen. Mina barn kommer hit och blir mycket glada. De vill inte att förskolan ska stängas,berättar Zahra Ali Zada.

Zahra Ali Zada med sonen Armin två månader. Foto: Barbro Sellin, SVT

 – Så har det inte varit tidigare utan då tog kommunen ekonomiskt ansvar. Detta är ett politiskt beslut som är en del i en handlingsplan, säger Fredrik Östlund, enhetschef Kramfors kommun.

När vi tog kontakt med Thomas Näsholm (S) bildningsnämndens ordförande i Kramfors så säger han att staten behöver ta ett långsiktigt ansvar. De pytsar ut pengar kortsiktigt och sedan drar man åt tumskruvarna, säger han.

Information till föräldrar

På den öppna asylförskolan har man haft föräldrakurser där man tagit upp viktiga frågor som rättigheter och skyldigheter.

– Det har varit femton olika teman. Föräldrarollen, kvinnans rättigheter eller lika värde. Olika syn att se på barnuppfostran. Vi behöver ju fånga upp saker och ting. Kanske redan när en mamma är gravid. De är många delar som den här verksamheten har jobbat med, berättar Åsa Jernström, specialpedagog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.