Larry Poromaa tidigare vallachef i landslaget Foto: SVT

Proffset tipsar hur du vallar säkert

Uppdaterad
Publicerad

Det blev 22 år i vallabodarna på landslagsnivå innan Larry Poromaa trappade ned och numera främst sköter vallningen åt Fränsta skidklubb. Arbetspassen i vallabodarnas ångor kunde bli långa – uppemot 14 timmar vissa dagar.

Larry Poromaa har vallat skidor på absolut högsta nivå sedan 1993: som vallachef i svenska landslaget i två omgångar och i en sväng som chef över det amerikanska vallalaget.

Fluorvallorna kom i slutet av åttiotalet och är fortfarande en överlägsen produkt när det gäller att hitta glid på snö.

– Det finns inget som det. Även om en burk kan kosta uppemot 2000 kronor och räcker till ungefär fyra par skidor, säger han när vi träffas i hans garage/vallabod i Fränsta.

Totalt tillverkningsstopp

Larry Poromaa tror inte på att förbjuda fluorvallorna och att därmed införa ytterligare ett kontrollorgan för att jaga fuskare som ändå vill använda produkten. Ett tillverkningsstopp vore bäst, menar han:

– Ja. Huvudsaken är att det blir lika för alla. Att det blir rättvist. Om man skulle sluta tillverka fluorvallorna skulle tillverkarna få koncentrera sig på att hitta andra lösningar.

Inte orolig

Det är de olika kombinationerna av fluorcarboner som stannar i kroppen – och få människor i världen har spenderat så mycket tid i ångorna som Larry Poromaa.

– Det är klart att jag hade högsta värdena. Jag var kanske oroligare förut. Nu känns det inget i kroppen men man vet ju inte. Huvudsaken är att det sedan studien gjordes har gjorts stora förändringar på arbetsmiljön. Inte minst sedan bussarna kom med riktiga utsug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.