”Det är obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Han har sökt hjälp hos barn och ungdomspsykiatrin och varit placerad i familjehem som han lämnade efter ett bråk.

Dagen efter mordet i Sundsvall börjar allt fler uppgifter bli kända om den 17-årige gärningsmannen. SVT Västernorrland har varit i kontakt med personer i pojkens närhet som berättar om en stökig uppväxt.

Under sex månader under 2012-2013 gick han hos barn och ungdomspsykiatrin men besöken avbröts på initiativ av BUP. Enligt en person som känner pojken ansåg BUP att samtalen inte gav något resultat.

Lugn och tillbakadragen

Bakgrunden till kontakterna med barn och ungdomspsykiatrin var det som beskrivs som pojkens känslomässiga svårigheter. Han beskrivs som lugn och intelligent, men att han samtidigt hade svårigheter att öppna sig. Han trivdes inte i större grupper utan drog sig gärna tillbaka till pojkrummet och sin dator.

Han presterade bra i skolan men bromsades av att han gick i en stor skola med stora barngrupper. Det var anledningen till att han senare flyttades till en mindre skola där hans förmåga skulle komma bättre till sin rätt.

– Han gillar inte grupparbeten, då drar han sig gärna tillbaka. För oss som känner honom är det obegripligt det som hänt. Det går inte att föreställa honom i den här situationen, säger en närstående.

Misshandlande mamma

Samtidigt berättas det om en svår uppväxt. Han och hans syskon misshandlades av mamman som 2011 dömdes för att ha slagit och verbalt kränkt sina barn under fyra år. Av domen framgår att hon slog dem med ett skohorn och att hon skrek: ”Gå och kom inte hem igen”, ”gå iväg och dö”. Mamman dömdes till 120 dagars samhällstjänst vilket motsvarar fängelse i fyra månader.

Det berättas också att hans tystlåtenhet blev påtaglig under polisens utredning om mamman. Han var fåordig och svår att förhöra.

Efter domen placerades pojken som då var 13 år i familjehem i Sundsvalls kommun. Han skiljdes då från sina syskon och placerades hos den familj som han under en tid haft som kontaktfamilj. Där var han kvar i två och ett halvt år.

Lämnade familjehemmet

Han uppges ha mognat och utvecklats positivt under vistelsen i familjehemmet men placeringen avbryts abrupt under hösten 2013. Ett bråk om familjehemmets regler eskalerar och han flyttar ut med några dagars varsel och med socialtjänstens godkännande.

Några uppgifter om droger eller annat missbruk finns inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet vid Bergsgatan

Mer i ämnet