Vapenhandläggare Eva Aronsson får mest in vapen från dödsbon. Foto: Barbro Sellin, SVT

”Det händer att det kommer in äldre damer som har en liten pistol i handväskan”

Uppdaterad
Publicerad

Sista dagen på vapenamnestin kom det in ett femtontal vapen till polisen i Sundsvall, bara på förmiddagen. Antalet vapen som lämnas in har minskat, men ammunitionen ökar kraftigt.

Vid midnatt upphör vapenamnestin, möjligheten att lämna in olagliga vapen till polisen utan repressalier. Att några alltid väntar till sista minuten stämmer även in på den här verksamheten. Under måndagsförmiddagen lämnades det in ett femtontal vapen på polisstationen i Sundsvall.

– Ja, det började ju ganska lugnt och sedan har det ökat och idag känns det som nu är det sista dagen och då kommer alla, säger Eva Aronsson vapenhandläggare vid polisen.

Ammunitionen ökar kraftigt

Sedan den första februari i år har 364 vapen och 761 kg ammunition, inklusive stiftantändningspatroner lämnats in i Västernorrland. Antalet vapen som lämnas in har stadigt minskat under åren. 2013 kom det in 540 vapen, men bara 400 kilo ammunition. 

Att den inlämnade mängden ammunition nästan fördubblats tror Eva Aronsson beror på att de tidigare hemvärnsmännen hade tillåtelse att ha ammunition hemma och att de nu lämnar in ammunitionen. Hemvärnsmännen har inte den rollen längre menar Eva.

Stiftantändningspatroner kan explodera när stiften trycks in. Foto: Barbro Sellin, SVT

Sprängmedel framåt hösten

Hon säger också att de inte fått in några handgranater men att det planeras för amnesti även för sprängmedel till höstkanten. Det farligaste som de fått in är stiftantändningspatroner. När stiften trycks in kan det bli en explosion.

Det mesta från dödsbon

Syftet med amnestin är att få bort alla olagliga vapen men de flesta som lämnats in är från gamla dödsbon.

– Det är inte så lätt för anhöriga att ha hand om vapnen. Det händer att det kommer in äldre damer som har en liten pistol i handväskan och vill lämna in. Det kan vara ett minne från en pappa eller farfar. Det är jättebra att de får möjlighet att lämna in dem, säger Eva Aronsson.

Automatvapen i storstäder

Totalt i hela landet har omkring 10 000 skjutvapen hittills lämnats in, enligt preliminära uppgifter från polisen. Trenden framför allt i storstadsområderna är att det kommit in betydligt fler automatvapen den här gången än under tidigare amnestiperioder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer