Foto: SVT

Det här är asbest

Uppdaterad
Publicerad

Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka farliga sjukdomar som cancer och drabbar framför allt personer inom byggbranschen.

Asbest är ett samlingsnamn på ett flertal mineraler som finns i naturen. Den vanligast förekommande asbestsorten är krysotil, även kallad vit asbest. Sedan lång tid har asbest använts på grund av dess höga hållfasthet och smidighet. Den tål höga temperaturer, har god ljud- och värmesisolerande förmåga och hög tålighet mot påverkan av kemikalier.

Frigörs vid rivning

Det är framför allt vid rivningar och renoveringar som asbest frigörs. De tunna, fina asbetsfibrerna sprids och stannar kvar i luften och kan därför utsätta människor under lång tid. Personer som andas in asbestfibrerna riskerar att utsättas för flera farliga lungsjukdomar som till exempel cancer. Den vanligaste cancerformen, mesoteliom, är en mycket allvarlig tumörform. Varje år dör ett hundratal personer i Sverige på grund av mesoteliom.

Totalförbjöds 1982

Asbest har förbjudits i omgångar i Sverige. 1973 kom ett förbud mot att spruta asbest. Tre år senare, 1976, förbjöds krokidolit, även kallad blå asbest och samma år kom byggbranschens parter överens om att inte använda asbestbaserade produkter. 1982 totalförbjöds asbest i Sverige.

Källa: Arbetsmiljöverket

Här kan man hitta asbest

  • som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum 
  • som värmeisolering i rör och värmepannor 
  • som bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor
  • i underskikt till plastmattor
  • i fix och fog till kakel
  • i färger och plaster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.