Foto: SVT

”Det här är större än OS”

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan firar tio år nästa år och arrangeras i Sundsvall – för fjärde gången. – Vi var först ut, så lagom till jubileet fick vi frågan igen, säger SM-generalen Mats Ågebrant, på Näringslivsbolaget.

Det har hänt en hel del sedan den där första vinterveckan 2009. Då var det fem sporter som samsades om uppmärksamheten.  Runt 600 aktiva kom till tävlingarna som hade 370 funktioniärer.

24 grenar

Sedan dess har tävlingarna och arrangemanget svällt för att 2015 nå sin kulmen med 37 grenar och över två tusen funktionärer.

– Nu har det krympt litet igen. Det blir ungefär 24 grenar i Sundsvall till exempel, berättar Mats Ågebrant.

För små sporter

Anledningen är att den kommun som får SM-veckan ska ha en rimlig chans att klara av arrangemanget. En del sporter är för små helt enkelt med för dyra kringarrangemang. Skulle squash avgöras i Gärdehallen skulle man tvingas hyra in en glasbur från Schweiz till exempel för en kvarts miljon.

– Det går ju inte. Men vi har ju andra saker att lyfta fram. Det här är på sätt och vis större än OS. Vi har fler sporter och fler medaljörer, även om vi naturligtivs inte får lika stor internationell uppmärksamhet, säger Mats Ågebrant som lagom till dagens presskonferens lagt beslag på den officiella mössan till SM-veckan.

12.000 ”biljetter” ska säljas

Mössan – som har fyra funktioner, inträde, lott, bussbiljett och förhoppningsvis som huvudvärmare när veckan drar igång i slutet av januari- ska säljas i 12.000 exemplar.

Längdåkningen störst

SVT sänder femtio timmar från SM-veckan och pusslet för att både publik på plats och TV-tittarna – ska få mest valuta för pengarna – har redan lagts.  I år har några sporter försvunnit och andra tillkommit.

– Ja, det är litet av tanken. Att mindre sporter ska få draghjälp av längdåkningen som ju är störst publikdragare. Kul är att virtuell bilkörning finns med liksom SM i radiostyrd bil. Men även alpinrodel ska bli intressant att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.