Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Riktlinjer saknas för post-covidpatienter – hör specialistläkaren Petra Meidell

Specialistteam hjälper post-covidpatienter i Sundsvall

Publicerad

Rehabiliteringskliniken på Sundsvalls sjukhus har sedan i våras vårdat ett femtiotal patienter med långdragna symptom efter covid-19. Allt eftersom börjar teamet som ansvarar för rehabiliteringen förstå vilken vård som ska ges.

Det saknas nationella riktlinjer för vilken vård som ska ges till post-covidpatienter. På rehabiliteringskliniken vid Sundsvalls sjukhus har ett nytt team satts samman för att möta den här nya gruppen av patienter.

– Det är en ganska spretig patientgrupp, allt från lindriga symptom till allvarliga. Vi träffar framför allt de som sjukhusvårdats, men vi har tagit emot från primärvården också, säger Petra Meidell specialistläkare i geriatrik som jobbar i det nya teamet.

Osäkerhet om resultatet

Många av patienterna har långdragna symptom efter covid-19 och behöver rehabilitering. Sedan i våras har de haft ett femtiotal patienter.

– Vi börjar förstå lite mer hur vi ska tänka med dom här patienterna. Vad vågar vi göra i träningsväg och hur kan vi hjälpa de på bästa sätt, säger Petra Meidell.

Post-covidrehabiliteringen startade i våras och de har byggt upp verksamheten efter hand. Men fortfarande finns en osäkerhet om vilket resultat de kommer att uppnå.

– Vi vet inte om vi kan förvänta oss att alla blir helt friska eller om vissa får bestående symptom, säger Petra Meidell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet