Foto: SVT/TT

Anna Holmlunds pappa om olyckan: ”Det var ren otur”

– Det var ren otur.
Nu berättar Anna Holmlunds pappa Lars för första gången om olyckan i italienska Innichen som orsakade dotterns svåra hjärnskada och också om våndan över att ha barn som utövar riskabla sporter.

Det var under uppvärmningen inför världscuptävlingen i Innichen den 19 december som det ödesdigra fallet inträffade. Pappa Lars Holmlund ger nu sin syn på dotterns olycka.

– Det var en ren olyckshändelse, hon var ensam i banan, vilket inte är vanligt. Det var träning, hon var okoncentrerad och fick ett felskär på ett av de sista hoppen och landade olyckligt med huvudet rätt in i det tredje hoppet, berättar han.

Huvudet före mot isvägg

Skicrossbanan har ett stort antal hopp och olyckan inträffade i slutet av en kombination med flera hopp efter varandra. Ett felskär gör att Anna tappar balansen och effekten blir att hon i hög hastighet med huvudet före åker rakt in i nästa hopp, en stenhård isvägg.

– Det blev tvärstopp mot isen, förklarar Lars Holmlund och konstaterar att inga hjälmar i världen hjälper mot de krafter som uppstår i en sådan situation.

Berömmer säkerheten

Samtidigt som våldet mot huvudet orsakade skador på hjärnan och medvetslöshet bröt Anna även okbenet i ansiktet, men när det gäller säkerheten kring tävlingen har Lars Holmlund ingen kritik.

– Det var fantastisk service med tre läkare i målområdet, hennes sjukgymnast var där och hon fick transport till sjukhuset på en gång med helikopter, det fungerade väldigt bra.

”Är det vettigt?”

Alla föräldrar som har barn som utövar riskabla sporter har nog funderat över om det är värt riskerna och det har även familjen Holmlund gjort.

– Inte jag så mycket, men min fru har lite då och då sagt, ”är det vettigt det här?” Men det var Annas vilja, det var det här hon absolut ville göra. Hon var så entusiastisk och tränade som en besatt för att kunna fortsätta att vinna, berättar Lars.

– Hon hade VM och OS som mål, det är svårt som förälder att säga ”nu lägger du ner det här”, det har inte jag kommit på tanken att säga.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Holmlund

Mer i ämnet