Detta har hänt- granskningen från början

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du läsa om alla turer kring de kritiserade kommunförsäkringsbolagen och dotterbolaget i Luxemburg.

2013 inledde vi vår granskning av bolaget Kommungaranti med dotterbolaget Reinsurance S.A. i Luxemburg. Det framkom då att risker med att Sundsvalls kommun 2009 hade placerat en halv miljard av framtida pensionspengar i ett bolag med kopplingar till skatteparadiset Luxemburg.

– Såvitt jag förstod är det ju att vi fick den bästa avkastningen på insatta pengar, sa tillförordnade kommundirektör Lennart Andersson i vår intervju då.

SKFAB

”Förklätt kapitalförvaltande bolag”

Målet var alltså att pengarna skulle växa för att täcka framtida kostnader. Bolaget är registrerat som ett försäkringsbolag och tanken var att en försäkring skulle falla ut om kommunbudgeten inte håller.

Men när vi grävde vidare hittade vi allvarlig kritik mot upplägget. I vårt arbete fick vi veta att en advokatfirma med skattejurister fått i uppdrag att titta på bolagsformen. Men när vi begärde ut rapporten från advokatfirman Fylgia, svarade kommunens tjänstemän att den inte fanns.

Rapporten som inte fanns

Kort därefter uppstod den och diariefördes på kommunen. I samma veva som vi fick ut den skickades den till politikerna i kommunfullmäktige.

I rapporten framkommer svidande kritik. Advokaterna och försäkringsjuristen som tittat på kommunens upplägg anser att man aldrig borde ha gått in i bolaget. De skriver att de ser konstruktionen som ett ”kapitalförvaltande bolag som på grund av skattemässiga hänsynstaganden förklätts i ett sakförsäkringsbolag”

”Konstlat upplägg”

Som försäkringsbolag kan du använda dig av reglerna om obeskattade skadereserver. Och det är de reserverna som kunnat växa år efter år i bolaget. Men på tveksamma grunder, enligt kritiken.

Ett konstlat upplägg, stod det i rapporten och nu fick flera av politikerna, som tidigare sagt ja till lösningen, kalla fötter.

– Jag förutsatte att det var en legal och bra lösning men jag tycker att det luktar avancerad skatteplanering och risktagande som är väsentligt, sa en av fullmäktigeledamöterna vi pratade med efter att politikerna tagit del av rapporten.

Men dåvarande styrelseordföranden var en av dem som försvarade bolaget.

Hög vd-lön

Det framkom också kritik mot att vd Björn Ryd satt på flera stolar och uppbar betydande belopp från bolagen. SVT tittade närmare på hans avtal och fann en betydande löneutveckling och lön på 175 000 kronor i månaden. Något som styrelseordföranden Mats- Johan Adner (M) försvarade med orden ”välförtjänt”.

Invändningar undanhölls

Vi kunde också avslöja att flera av de invändningar som fanns mot lösningen stannade hos tjänstemännen på kommunkoncernen och aldrig nådde kommunpolitikerna. Bland annat skrev en av kommunens jurister ett pm där han ansåg att försäkringstecknandet måste konkurrensutsättas enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Och advokatfirman Fylgia skrev att det inte gick att bedöma skatterna och att det saknades uträkningar i de olika alternativen. Men det fick politikerna inte veta inför beslutet.

– Det var ett bristfälligt underlag, sa Mathias Rex (MP) och fick medhåll av andra politiker.

 – I ett sådant här viktigt ärende bör allt underlag vara med. Både det som pekar för och det som pekar emot, sa Erland Solander (M) i en intervju med oss.

Men dåvarande kommundirektören Stefan Söderlund sa att man gör ett urval och att allt underlag inte kan finnas med.

Avrådde från lösningen

Sveriges Kommuner och landsting, SKL avrådde också från lösningen.

– Vi blev tillfrågade och avrådde. Vi tyckte inte att det var någon bra idé, sa Annika Wallenskog tf chefsekonom på SKL till oss i november 2013.

Politisk enighet

Men tjänstemännen förordade ändå lösningen. Och ett enigt kommunfullmäktige sa ja. Men ju mer av invändningarna som blev kända desto osäkrare blev politikerna och efter att försäkringslösningen utretts igen, beslutade politikerna 2015 att kommunen ska lämna bolaget.

– Jag tycker att det är viktigt att en kommun som tar ut skatt från sina medborgare också ser till att göra rätt för sig och här finns det en del tveksamheter, sa oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Svårt att lämna bolaget

Men avvecklingen är ännu inte genomförd. Det sägs vara en komplicerad historia att lämna bolaget, som Gävle kommun vill vara kvar i. Och frågan är hur vinsterna kommer att beskattas vid ett utträde.

– Det kommer att bli beskattning på den utveckling vi haft och det är inte positivt för Sundsvalls kommun, sa Mats-Johan Adner (M) 2013 när han var styrelseordförande i Kommungaranti.

Dyra kostnader

Under tiden som man funderar på hur en avveckling ska gå till uppdagade Arbetarbladet andra besvärliga omständigheter för bolaget. I sin granskning visade de att vd Björn Ryd festat på bolagets bekostnad. Och en granskning från Ernst & Young visade på ännu fler vidlyftiga utgifter. Bland annat privata utgifter som betalats med företagskortet.

I EY:s rapport framkom också att politikerna i styrelserna brutit mot bolagets regler om ”största möjliga sparsamhet”. Kommunalrådet i Sundsvall, Peder Björk (S), som suttit i styrelsen för SKFAB och är vice ordförande i Kommungaranti, har deltagit i dyra middagar i Luxemburg och var med på en kritiserad resa till München där man bland annat lät bolaget betala för Oktoberfest.

Det fick många av kommuninvånarna att reagera och kräva att politikerna skulle betala tillbaka. Något Peder Björk (S) efter några dagar sa att han skulle göra.

Lämnar partiet

Mats-Johan Adner (M) var tidigare styrelseordförande i både SKFAB och KSFAB och har också varit med på kostsamma middagar, och var med på resan till München. Han har inte sett något problem med att bolaget bjudit respektive på middagar, och satte upp alkoholkostnader på rummet i Luxemburg. ”Ett misstag”, konstaterade han i efterhand.

Nu har Adner lämnat sina uppdrag och partiet. Beskedet kom ett dygn efter att han sms:at en SVT-medarbetare klockan ett på natten. Meddelandet inleddes med orden ”Hoppas att du sover gött din jävla hyena”.

”Så gör man inte”

Adner sade sig utsatt för ett drev och ångrar sig inte. Men sms:et fördömdes av Moderaternas distriktsordförande Jörgen Berglund (M).

– Det är inte rätt och riktigt, så gör man inte, sa Jörgen Berglund.

Fakta om kommunförsäkringsbolagen

KSFAB, Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB ägs av Sundsvalls och Gävle kommuner sedan 2009. Bolaget är moderbolag och har ett helägt dotterbolag i Luxemburg, Kommungaranti Garanti Reinsurance S.A.

Bolaget har ”specialanpassade försäkringslösningar” för att täcka kommunernas framtida ökade kostnader för pensioner.

”Syftet med bolaget och dess verksamhet är att genom en försäkringslösning för ägarnas räkning säkra framtida verk­samhetsutrymme genom att mildra effekterna av kommande kostnadsökningar av pensioner som är intjänade före 1998 samt kostnadsökningar för kommunernas äldreomsorg.” Så beskrivs det på bolagets hemsida.

Bolaget i Luxemburg är ett återförsäkringsbolag

SKFAB, Svenska Kommun Försäkrings AB startade sin verksamhet 2003. Bolaget ägs av tio kommuner: Gävle, Sundsvall, Kiruna, Umeå, Örnsköldsvik, Uppsala, Piteå, Trollhättan, Helsinborg och Trondheim kommun.

Bolaget erbjuder sina ägare att teckna följande försäkringar: egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, vd/styrelseförsäkring, förmögenhetsbrottsförsäkring och kollektiv olycksfallsförsäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet