Anna Lönneborg, diakon, till höger Foto: Anton Svensson/SVT

Många söker ekonomisk hjälp hos kyrkan

Publicerad

Det ekonomiska söktrycket hos församlingar inom Svenska kyrkan ökar nu så här i juletider.
– Det är högt tryck. Alla möjliga människor från olika bakrunder kommer och vill ha ekonomisk hjälp, speciellt under julen, säger Anna Lönneborg, diakon.

Församlingar inom svenska kyrkan erbjuder ekonomiskt stöd året om. Nu – när det börjar att lacka mot jul – rasslar fler ansökningar in än vad det annars brukar göra.

Varför blir det sånt tryck under julen tror du?

– Julen är en laddad helg och man vill ju att barnen ska få nånting, att man ska ha mat på bordet, det är väldigt uppstressat. Alla ska ha nånting. Jag tror att det bidrar också, säger Anna Lönneborg, diakon Sundsvalls församling.

Inte bara Sundsvall

Vanligtvis sitter en person och hanterar ansökningarna, men nu har församlingen i Sundsvall behövt förstärka med ytterligare en person.

– Det är så vi märker att det blir högre tryck på våra besökstider, säger hon och lägger till att trycket är lika stort hos de andra församlingarna.

Vilka är det som främst vänder sig till er?

– Det är alla möjliga från olika bakgrunder som kommer och söker hos oss. Man kan inte bara säga att det är ”dem”, utan det är brett. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer