Digert arbete efter virusattack

Publicerad

Timrå kommun har ett digert arbete framför sig efter den stora hackerattacken i fredags. Ett 70-tal datorer behöver ominstalleras.

– Det är framför allt datorer i kommunhuset och inom socialtjänsten som drabbats, säger Stefan Eriksson, it-upphandlingschef på Timrå kommun.

Hälften av datorerna som drabbats hör till socialtjänsten som fått gå över till att skriva för hand under helgen.

– Det här kan egentligen liknas vid ett strömavbrott så det finns alltid en plan B om datorerna inte skulle fungera.

Stefan Eriksson säger att man på måndagmorgonen inleder arbetet med att ”blåsa om datorerna” som drabbats och göra nyinstallationer men drar ändå slutsatsen att man klarat attacken ganska bra.

– Det ska inte ha gått någon viktig information förlorad. Vi har backuper.

WannaCry

Härvan växer för varje dag och nu har minst 150 länder drabbats av virusattacken. Det var en ny variant av viruset WannaCry som drabbade Windowssystem. Viruset krypterar filer både lokalt och på delade nätverksytor.

Personalen utbildas

Det var vid 15-tiden på fredagen som Timrå kommun drabbades. Skärmen blev först blå och sedan svart på flera datorer. Användarna fick upp ett meddelande om att datorn var krypterad och att användaren måste betala för att få tillgång till innehållet.

– Vi ska nu utreda varför det kom och vi har startat en utbildning för att undvika att något liknande händer igen. Det handlar om informationssäkerhet, säger Stefan Eriksson.

SVT: Går det att helt skydda sig mot sådant här?

– Nej, det gör det inte. En stor säkerhetsrisk är alltid den mänskliga faktorn, men mycket i det här är beteendet, vad ska man klicka på och inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet