Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektor Peyman Vahedi och eleven Alexa Persson är båda positiva till kuratorer på distans. Foto: Alina Österström/SVT

Digitala kuratorer ska hjälpa gymnasieelever i Kramfors

Publicerad

Ådalsskolan och Räddningsgymnasiet Sandö i Kramfors satsar på digitalt elevhälsostöd till de elever som behöver det.

– Om vi var osäkra innan pandemin är vi inte det nu. Vi behöver ha tillgång till kuratorer till de elever som behöver, och digitala verktyg har visat sig fungera bra på andra områden också, säger Ådalsskolans rektor Peyman Vahedi.

Tjänsten kommer vara tillgänglig för elever mellan klockan 7-17 under skoldagarna. Man kan ringa eller chatta med en kurator. Det är ett stockholmsbaserat företag som riktar in sig på ungdomshälsa i skolan som levererar tjänsten.

Digital vårdkontakt fick tummen upp

Alexa Persson går första året på hantverkarlinjen på Ådalsskolan och har tidigare haft erfarenheter av långa kötider på barn- och ungdomspsykiatrin, köer som i Västernorrland är längst i landet. Alexa blev den första användaren av tjänsten på Ådalsskolan.

– På BUP har det tagit lång tid att få kontakt ibland. Nu behövde jag bara logga in och skriva och så svarade en kurator inom en timme. Jag tror fler kommer våga ta kontakt med en kurator när man inte behöver gå dit och visa upp sig på samma sätt, tror Alexa.

Totalt kommer 710 elever ha möjlighet att använda den nya tjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer