Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) om bredbandsutbyggnaden: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens mål om att 95 procent av alla hushåll skulle haft tillgång till snabb uppkoppling redan i oktober förra året gick om intet. Ett misslyckande enligt digitaliseringsministern Anders Ygeman (S).

Regeringens strategi om ett helt uppkopplat Sverige 2025 har stött på problem. Delmålet att 95 procent av hushållen skulle varit uppkopplade med minst 100 Mbit/sekund i oktober 2020 gick långt ifrån i land, speciellt på landsbygden där bara 57,1 procent hade tillgång till snabb uppkoppling.

Landsbygden släpar efter

Inte heller i tätorter uppfylldes målet, där var 89,6 procent av hushållen uppkopplade med tillräckligt hög hastighet. Ett misslyckande medger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Uppkoppling och täckning

– Ja, det är klart, men nu siktar vi framåt, säger han och menar att målen om i princip hundraprocentig uppkoppling 2025 och god mobilstandard 2023 kommer att uppfyllas.

I videoklippet får Anders Ygeman (S) frågor om processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppkoppling och täckning

Mer i ämnet