I dag kommer besked till Blekinges högstadie- och gymnasieelever om det blir fortsatt distansundervisning eller ej. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Distansundervisning för högstadieelever i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Skoldirektören i Sundsvall har nu beslutat att elever i årskurs 7-8 i de kommunala skolorna ska få distansundervisning två dagar efter sportlovet.

Beslutet om distansundervisning har tagits i samråd med smittskyddsläkare eftersom man vill bidra till att minska risken för smittspridning av covid-19 i samhället.

Årskurs 9 får vara kvar på skolan eftersom de nu går sin sista termin och ska få sitt slutbetyg.

Kan förlängas

Distansundervisningen ska alltså pågå i två dagar, 15-16 mars, men kan förlängas utifrån smittläget.

– Smittspridningen i länet är fortfarande på en hög nivå. Vi befarar att vi inom ett par veckor återigen kommer att se en snabbare ökning av antalet smittade. Därför är det viktigt att alla tar ett extra stort ansvar nu för att följa rekommendationerna, sade smittskyddsläkare Hans Boman till regionens hemsida på torsdagen.

Bland de fristående skolorna kommer till exempel Engelska skolan i Sundsvall att införa distansundervisning från och med tisdag 16 och resten av veckan. Prolympia inför distansundervisning måndag till onsdag och då för årskurserna 4-9.

Tredje våg sannolik

Beslutet om distansundervisning tas i ett läge då den brittiska mutationen driver på smittspridningen i landet och en tredje våg verkar alltmer sannolik även i Västernorrland.

– Mycket talar för att vi tyvärr kommer att få se en tredje smittspridningsvåg i länet. Det är svårt att veta exakt när den drabbar oss men smittspridningen kan börja gå upp inom några veckor, säger Hans Boman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer