Spaningsbilderna visar när kvinnan hämtade ut flera paket med droger. Foto: ur Tullverkets förundersökning

”Dödspatrullen” kopplas till narkotikasmuggling i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår rättegången mot fem personer som kopplas till gänget Dödspatrullen från norra Stockholm. De är åtalade för ett dubbelmord och ett mordförsök i danska Herlev i juni förra sommaren.

Nu visar det sig att gänget haft förgreningar även i Sundsvall.

Det var när en ung kvinna togs av tullen i Sundsvall i färd med att hämta ut paket med narkotika som kopplingen till gängkriminella i Stockholm avslöjades.

Ett av paketen som kvinnan hämtade ut innehöll nära ett kilo cannabis och var skickat från Spanien. Avsändaren som fanns noterad på paketet fick tull och polis att höja på ögonbrynen. Namnet tillhör en 24-årig man som i fjol greps i Spanien. Mannen utlämnades till Sverige och i juli 2019 dömdes han till drygt sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Blodig konflikt

Åklagaren i narkotikamålet menade att mannen tillhör nätverket ”3MST”, eller som det också kallas ”Dödspatrullen”. Gänget är inblandade i en konflikt mellan det rivaliserande gänget Shottaz i Järvaområdet. De inblandade var tidigare barndomsvänner, skolkamrater och grannar i Rinkeby och Tensta, men är nu del i en av de blodigaste gängkonflikterna i Sverige.

Nyligen grep spansk polis fler medlemmar ur ”Dödspatrullen”. På bilder som den katalanska polisen publicerat syns bland annat marijuanaodlingar och säckar med beslagtagen narkotika.

Enligt polisuppgifter som dn.se tagit del av har dessa personer nära band med den person som gett Sundsvallskvinnan instruktioner.

Sundsvallsbor dömda

Tullkriminalen beslagtog narkotikan i paketen som adresserats till Sundsvallskvinnan och spanade på henne när hon hämtade ut paketen. Man upptäckte då att kvinnan övervakades av en man. När han upptäckte att narkotikan saknades blev han våldsam och tullens spanare fick tillkalla en hjälp för att sätta henne i säkerhet.

Organisatörer i Sundsvall

Sundsvallskvinnan uppgav under rättegången att hon fått några hundralappar för att hämta ut paketen. Hon dömdes till skyddstillsyn. I en annan rättegång dömdes en 24-årig sundsvallskvinna till fängelse i ett år och fyra månader för att hon haft en större del i organiseringen av narkotikasmugglingen.

Tre unga män, den yngste bara 15 år gammal, dömdes samtidigt för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.