Dog efter att ha lämnats av taxi – unikt rättsfall

Publicerad

I samband med en snöstorm förra vintern dog en äldre, svårt sjuk kvinna utanför sitt hus i Kramfors kommun. Hon hade blivit lämnad av en sjuktransport och nu ska taxichauffören och ansvariga chefers ansvar prövas rättsligt. Vi har tagit del av förundersökningen i det unika fallet.

Förundersökningen visar att kvinnan, som var i 75-årsåldern, aldrig tog sig fram till bostadshuset sedan sjuktaxin lämnat henne. Det finns inga spår från den plats där hon påträffades fram till bostadens ytterdörr.

Sista livstecknet

Enligt uppgifter i förundersökningen har kvinnan, cirka 40 minuter efter att taxin lämnat platsen, ringt en granne som tidigare hjälpt henne med snöskottning. Men grannen svarade inte. Det är det sista livstecknet från kvinnan, nästa morgon påträffar en anhörig henne död cirka tio meter från bostaden.

Erbjöds hjälp

Taxichauffören hävdar i förhör att han erbjudit kvinnan hjälp fram till bostaden men att hon avböjt. I förundersökningen konstateras att snödjupet på gångvägen var cirka 60 centimeter men att vissa drivor var 140 centimeter.

Enligt den rättsmedicinska rapporten är inte dödsorsaken klarlagd, man kan inte med säkerhet säga att kvinna frös ihjäl eller att det var hennes svåra sjukdomstillstånd som gjorde att hon avled.

Åklagare Marlene Forsman menar ändå att det var taxibolagets ansvar att se till att kvinnan kom ända fram till porten och åtalar nu tre personer från taxibolaget för framkallande av fara för annan.

Marlene Forsman känner inte till något liknande fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer