Fyra år efter det våldsamma och spektakulära rånet mot en guldsmedsaffär i Sundsvall kommer i dag domen mot de misstänkta gärningsmännen. Foto: övervakningsbilder

Dom i dag mot guldrånarna

Uppdaterad
Publicerad

De två män som åtalats misstänkts för rånet mot en guldsmedsaffär sommaren 2014 får i dag sina domar i Sundsvalls tingsrätt.

Den 8 juli 2014 stormade två maskerade och beväpnade män in på Branders guld i Sundsvall.

De försvann springande från platsen med guld värt runt 1,2 miljoner kronor i två väskor, men fångades på bild av butikens övervakningskamera.

Rånet mot Branders guld

Polisen kunde genom spaning, utredning och kriminaltekniska fynd i butiken snart identifiera två misstänkta, varav en av dem greps och begärdes häktad tre månader efter rånet.

För ung för att häktas

Men tingsrätten beslutade att den misstänkte skulle släppas på fri fot med hänsyn till hans låga ålder, 17 år. Tillsammans med den andre misstänkte medbrottslingen lämnade han sedan landet och de båda männen har varit försvunna sedan dess.

Det fanns dock vissa frågetecken kring de misstänktas identitet och ålder, och senare kunde polisen fastslå att åtminstone en av männen i själva verket var två år äldre än han uppgett.

Europeisk arresteringsorder

Tre och ett halvt år efter det att en europeisk arresteringsorder utfärdades mot de två misstänkta kunde de till sist gripas – den ene i Norge, den andre i Spanien.

I dag sätts alltså slutpunkten för historien när Sundsvalls tingsrätt meddelar sin dom i målet mot de båda rånmisstänkta männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånet mot Branders guld

Mer i ämnet