Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Oskar Söderström berätta varför hans klient lämnade landet efter det brutala rånmordet i Ånge 2019. Foto: Polisens förundersökning / Ylva Holmgren/SVT

Dömda 24-åringen vill frikännas för mordet i Ånge: ”Han har känt skuldkänslor nästan varje dag”

Publicerad

I september i år dömdes en 24-årig man till fängelse i 16 år för mord och människorov på en 20-årig man i Ånge 2019.

Nu är fallet uppe i hovrätten efter att både åklagare och försvar överklagat domen.

Enligt försvaret vill 24-åringen frikännas för mord, människorov, hot mot tjänsteman och olaga hot.

– Däremot har han erkänt ansvar för rån och det accepterar han att bli dömd för, säger Oskar Söderberg som försvarar 24-åringen.

Ångemordet 2019

Speciell rättegång

Målet togs upp i tingsrätten 2020. Då åtalades fyra av männen för grovt rån och medhjälp till rån, något som enligt åklagaren skett under tortyrliknande förhållanden.

Den femte mannen, en 24-åring, hade flytt utomlands och kunde gripas först drygt tre år senare. Att tingsrätten redan prövat skuldfrågan 2020 menar försvaret gör det här till en speciell rättegång.

– De övriga åtalade har inte hörts i den här rättegången och det har kommit fram en del ny bevisning som vi inte har kunnat konfrontera dem med, säger Oskar Söderberg.

Åklagarsidans överklagan

Åklagaren Christina Edlund Nilsson vill inte föregå pläderingen med en kommentar, men enligt överklagan till hovrätten vill hon att rätten skärper mannens straff till 18 års fängelse i stället för 16 år.

I klippet berättar advokat Oskar Söderström om 24-åringens inställning och varför han lämnade landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet