Dömda Nackstamördarna söker prövning i HD

Uppdaterad
Publicerad

De tre män i 25-30-årsåldern som dömdes till 18 års fängelse för dödsskjutningen i Nacksta i Sundsvall förra vintern försöker nu driva målet upp i högsta instans.

Alla tre söker prövningstillstånd i Högsta domstolen sedan de friats helt i tingsrätten – men alltså dömts i hovrätten.

Trion åtalades som misstänkta för att ha skjutit ihjäl en 28-årig man mitt i bostadsområdet Nacksta i mitten av december 2019 – men friades av Sundsvalls tingsrätt i augusti i fjol.

Chefsåklagare Marina Amonsson överklagade domen till Hovrätten för nedre Norrland, som för en månad sedan fällde alla tre männen för mordet och dömde dem till 18 års fängelse vardera. Det efter att ha värderat bevisningen i målet helt annorlunda än tingsrätten.

Dödsskjutning i Nacksta

Nu står det klart att de tre vill få resning i Högsta domstolen. Sundsvalls Tidning var först med att berätta att trion överklagat hovrättens fällande dom till HD. Skälet är att de helt enkelt nekar till att ha begått mordet och att bevisningne inte är tillräcklig för en fällande dom, skriver ST.

Krävs prövningstillstånd

För att Högsta domstolen ska ta upp ett mål krävs ett prövningstillstånd, som HD bara beviljar om målet antingen kan anses utgöra ett prejudikat – det vill säga bli vägledande – eller om ett grovt rättegångsfel kan kostateras ha begåtts i hovrätten.

Ett yrkande för att hovrätten bedömt saken och/eller värderat bevis fel räcker i normalfallet inte för att HD ska ta upp målet för ny prövning.

Ett nekande besked från HD i prövningsfrågan kan inte överklagas. Då står hovrättsdomen i det aktuella målet per automatik fast.

Fortfarande fria

Två av de tre männen släpptes fria när hovrättsförhandlingarna avslutades i väntan på häktningsbeslut, medan den tredje redan avtjänade fängelsestraff för andra brott. När hovrättens häktningsbeslut kom fyra dagar senare var de två frisläppta männen försvunna och har fortfarande inte gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet