Knivhögg granne och tände eld på hus – hovrätten fastställer 8,5 år långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man dömdes i tingsrätten till 8.5 års fängelse efter att ha knivhuggit sin granne i magen, satt eld på ett hus i Matforstrakten och till slut blivit tagen av polisen efter en biljakt genom Hälsingland.

Nu fastställer hovrätten domen.

Det var en aprilnatt tidigare i år som 23-åringen, som var narkotikapåverkad, först tände eld på ett hus och sedan knivhögg sin granne när hen nekade mannen skjuts mitt i natten.

Efter att polisen larmats till platsen flydde 23-åringen och en kvinnlig bekant. Efter en jakt genom Hälsingland lyckades polisen preja bilen av vägen i höjd med Hennan Ljusdal, varpå de båda personerna kunde gripas.

Mannen dömdes sedan till 8,5 års fängelse för mordförsök, grov skadegörelse och dessutom diverse brott i samband med biljakten.

Överklagade domen

Han överklagade domen till hovrätten med yrkandet att han skulle dömas för olaga hot och vållande till kroppsskada. Detta samtidigt som åklagaren å sin sida yrkade på att fängelsestraffets längd skulle skärpas.

Hovrätten fastställer däremot tingsrättens dom och mannen kommer att stanna i häktet tills dess att fängelsestraffet får verkställas.

Känd av polis

23-åringen är känd av polisen sedan tidigare efter sin inblandning i dödsmisshandeln av en ung man i Skönsmon hösten 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer