• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stark veteran gör upp med världseliten

Veteran-VM i styrkelyft avgörs just nu i Sundsvall. Lyftare från hela världen gör upp om medaljerna och tre av dem tävlar för hemmaklubben Sundsvalls Atletklubb. På fredag det dags för Anna Edvall.

I sporthallen dånar musiken och det har byggts ett podium dit alla strålkastare är riktade. Veteraner från hela världen gör sina lyft framför publiken och domarna. En styrkelyftare från USA gör ett världsrekordsförsök och får applåder när lyftet blir godkänt.

I kulisserna till världsrekordslyftet kör Sundsvalls veteran Anna Edvall ett kort träningspass inför sina egna VM-lyft på fredag.

– Det känns väldigt bra, det ska bli roligt, säger hon.

Ville aldrig mer bli sjukskriven

Anna Edvall gör sitt andra VM i styrkelyft för veteraner.

Orsaken till att hon började med styrkelyft var att hon blev sjukskriven för många år sedan.

– Det var en sjukgymnast som sa att jag var för svag för mina arbetsuppgifter. Då tog jag så illa vid mig att jag tänkte att jag skulle bli så stark att jag aldrig med blir sjukskriven, berättar Anna Edvall.

På den vägen är det. För snart fem år sedan var hon så stark att hon började tävla i styrkelyft och nu ställer hon upp i veteran-VM för andra gången. Det handlar om knäböj, marklyft och favoriten bänkpress.

– Jag hoppas att det blir ett snabbt och explosivt lyft, som blir riktigt tungt. Det är målet, säger Anna Edvall och skrattar.

Minne för livet

För att hon ska känna sig riktigt nöjd på fredag vill hon kunna  lyfta upp mot 160 kilo i bänkpress, lika mycket i knäböj och närmare 170 kilo i marklyft. Men placeringen är inte det viktigaste.   

–Till att börja med vill jag att det ska bli en jätterolig upplevelse, så att det ska bli ett minne för livet, säger Anna Edvall.

Växer explosionsartat

Enligt henne växer sporten explosionsartat just nu. Det är många som vill börja och det kommer nya klubbar över hela landet. Framför allt tror hon att det är viktigt med förebilder.

– Kanske någon ser någon som är stark och blir lite imponerad också provar man själv och inser att man kan lyfta mycket. Då blir det roligt, menar Anna Edvall.

De övriga två som tävlar för hemmaklubben är Pelle Zackrisson, som gör debut i veteran-VM, och Thomas Wulffeld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer