Nye kommundirektören Jonas Walker får hård kritik från avskedade fastighetschefen Erik Lundin.

Drakfastigheter i Sundsvall – fem år av konflikter

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte första gången det stormar kring Drakfastigheter i Sundsvall.  På fem år har två chefer sparkats och en valde att kliva av. Nu får nye kommundirektören skarp kritik för bristande ledarskap från den fastighetschef han precis avpolleterat.

Det har varit turbulent kring kommunala Drakfastigheter de senaste åren. För fem år sedan sparkades dåvarande chefen, enligt egen utsago helt utan föregående signaler.

Motiveringen då var i stort densamma som gavs när Erik Lundin fick kicken som fastighetschef i slutet på förra veckan – bristande förtroende för ledarskap och styrning, hette det. 

”Stoppa cirkusen”

Hela organisationen fick dessutom skarp kritik 2017 av dåvarande oppositionsrådet Jörgen Berglund som ville lägga ner Drakfastigheter för att ”stoppa en fortsatt cirkus”. Kritiken tillbakavisades helt av majoriteten som försäkrade att en ordentlig genomlysning av Drakfastigheter hade gjorts. 

Året efter valde den nye chefen att hoppa av, och nu har har alltså den senaste i raden av chefer fått gå.

”En tystnadens tid”

Men Erik Lundin lämnar inte i stillhet – hans kritik av hur det hela har skötts är vass:

– Det har varit en tystnadens tid de senaste fyra månaderna sen den nye kommundirektören började, säger han.

 – Jag ser en avsaknad av vision, mål och ledarskap. 

Erik Lundin menar att det effektiviseringsprogram och och tidigare kommundirektören Åsa Bellander tog fram borde fått genomföras.

Jonas Walker tog över det kommunala toppjobbet efter årsskiftet, och menar att det hela handlar om beslut som fattades innan hans tid som kommundirektör. 

Samtidigt tillstår han att det finns stora problem.

– Vi har haft utmaningar som vi inte kommit tillrätta med under den tid som har gått.

Det här är Drakfastigheter

Det är en del av fastighetsförvaltningen i Sundsvalls kommun och ansvarar för runt 800 000 kvadratmeter lokaler i kommunen – alltifrån skolor och äldreboenden till simhallar och idrottsanläggningar. 

Drakfastigheter sorterar under kommunstyrelsekontoret och ansvarar för förvaltning och drift men även ny- och ombyggnationer i kommunala lokaler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.