• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Invånarna i Solberg uppmanas fortsätta koka sitt dricksvatten. Foto: SVT

Dricksvattnet i Solberg fritt från bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor har de boende i Solberg varit tvungna att koka sitt dricksvatten efter att bakterier från avföring upptäckts i vattnet. Nu har två prover visat att bakterierna är borta och vattnet är drickbart igen.

Det var den 25 juni som det kommunala bolaget Miva i Örnsköldsvik meddelade att dricksvattnet i Solberg var förorenat och att vattnet måste kokas.

En provtagning visade på spår av bakterier från avföring från människor eller djur. Vattnet har klorerats och ett första prov visade att vattnet var fritt från bakterier. Kokningsrekommendationen har dock kvarstått fram tills att kommunala vattenbolaget Miva fått minst två godkända provresultat efter varandra. Nu har ytterligare ett prov blivit godkänt och vattnet behöver inte längre kokas.

Under de två veckorna har en tankbil med dricksvatten har funnits uppställd vid Solbergs lanthandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.