Drogterapeutens förklaring: skulle köpa däck och sälja surfplatta

Uppdaterad
Publicerad

Det var alls icke en knarkuppgörelse som polisen fångade på film i Sundsvall i början av september, hävdar en åtalad Härnösandsbo i tingsrätten – det rörde sig om fyra bildäck och en surfplatta.

Dag två av knarkrättegången med en Härnösandsbo i högsätet inleddes med förhör av en av två medåtalade jämtlänningar.

De bägge jämtlänningarna greps på bar gärning i Stugun i september med ett parti narkotika. Narkotika som enligt åtalet ska ha hämtats  i Sundsvall; ett källarförråd i Korsta pekas ut som lagerdepå.

Förnekar allt

Därefter var det dags för förhör med drogterapeuten själv.

– Han nekar med emfas till anklagelserna och uppträder upprört, har ingen förståelse till varför man vänt upp och ner på hans liv, berättar SVTs reporter Patric Sellén från tingsrätten i Sundsvall under onsdagseftermiddagen.

Bilhjul och surfplatta

Drogterapeutens förklaring till den uppgörelse som finns fångad på polisens spaningsfilm, då han och en medåtalad 25-åring från Härnösand träffade de två jämtarna, är en helt annan än åklagarens.

Den går ut på att det handlade om en affär där terapeuten skulle köpa fyra bilhjul av en av jämtarna och få rabatt genom att lägga en surfplatta ”emellan”. Det handlade absolut inte om narkotika.

Inga förklaringar

Men surfplattan skulle ha funnits hos två andra personer. När åklagaren undrade vilka dessa var ville mannen inte namnge dem trots att det kunde ha styrkt hans sak.

– Inte heller har han haft några riktiga förklaringar till varför han hade kontakter med kriminella och använde en speciell telefon för detta, säger SVTs reporter Patric Sellén.

Rättegången i fyra dagar till med bland anat vittnesförhör.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missbruksterapeut langade knark

Mer i ämnet